Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Benedikte (1944 - )
Benedikte Astrid Ingeborg Ingrid

*1944, prinsesse.

*29.4.1944 på Amalienborg.

Forældre: kong ◊Frederik 9. (1899-1972) og ◊•Ingrid af Sverige (*1910).

~3.2.1968 med prins Richard Casimir Karl August Konstantin til Sayn-Wittgenstein-Berleburg, *29.10.1934 i Giessen, Tyskland, s. af fyrst Gustav Albrecht til Sayn-Wittgenstein-Berleburg og Margareta Fouché d’Otrante.

Børn: Gustav (1969), Alexandra (1970), Nathalie (1975).

Som arveberettiget til den danske trone har B i tilfælde af dronning ◊•Margrethe 2.s eller kronprins Frederiks fravær ofte fungeret som rigsforstander. Bs to døtre, Alexandra og Nathalie, fik i 1998 dansk statsborgerskab, men erhvervede ikke derved umiddelbart en plads i arvefølgen. B modtager ikke apanage fra den danske stat, men hun har en fast lejlighed og et sekretariat i Frederik 8.s Palæ på Amalienborg, hvor også dronning Ingrid bor, ligesom hun har disposition over en af kongehusets biler. Som sine to søstre gik hun i N. Zahles Skole, afbrudt af et kostskoleophold i England i 1957. Hun supplerede uddannelsen med et ophold på den internationale skole Brilliantmont i Lausanne, Schweiz 1960-61. Senere fulgte hun et praktisk kursus i design og kjolesyning på Margretheskolen, som hun senere blev protektor for.

Efter ægteskabet med prins Richard i 1968 flyttede B til slottet Berleburg i delstaten Nordrhein-Westfalen i Tyskland. Hun bevarede dog en tæt forbindelse med kongefamilien og er ofte på besøg i Danmark alene eller med sin familie. Hun påtog sig i de efterfølgende år mange danske protektorater og æreshverv samt medlemskaber, der dels afspejler hendes stærke engagement i ridesport og hesteavl, fx Dansk Ride Forbund og Foreningen Hestens Værn, dels hendes interesse for børn og unge, handicappede og syge, bl.a. SOS-Børnebyerne og Dansk Handicap Idræts-Forbund. Efterhånden har hun overtaget flere af dronning Ingrids mangfoldige hverv. I 1965 afløste hun således sin moder som formand for Pigespejdernes Fællesråd. B blev i 1963 æresmedlem af Sportsrideklubben og i 1975 af Kgl. Dansk Jagtklub.

Mal. fra 1960 af Harald Hansen på Amalienborg. Mal. fra 1993 af Dmitry Zhilinsky på Berleburg. Foto i KB.

Merete Wilkenschildt: Kongeligt leksikon, 1998.

Optaget i Dansk Biografisk Leksikon.

Inger Dübeck

 
Professioner
Prinsesser · Protektorer
 
Organisationer
Dansk Ride Forbund · Hestens Værn · SOS-Børnebyerne · Dansk Handicap Idræts-Forbund · Pigespejdernes Fællesråd
 
Emneord
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1960'erne · 1970'erne · 1980'erne · 1990'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon