Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Laura Hedebol-Alkjærsig (1890 - 1937)
Hedebol-Alkjærsig, Laura

1890-1937, højskoleforstander.

*18.10.1890 i Tistrup sg., †26.2.1937 i Fredericia.

Forældre: gårdejer Niels Jensen Alkjærsig (1854-1926) og Kirsten Nielsen (1853-1937).

~5.4.1925 med magister Frederik Christian Nielsen Hedebol, *12.3.1888 i Vejle, †3.11.1976 i Hellebæk sg., s. af husmand Niels Jensen Nielsen og Anne Cathrine Ulrichsen.

Børn: Kirsten-Emilie (1926).

LHA var tilknyttet Esbjerg Arbejderhøjskole fra 1917 til 1924, først som højskolelærer og fra november 1921 som den første og hidtil eneste kvindelige højskoleforstander i arbejderbevægelsen. I årene her arbejdede hun efter sin overbevisning: “Arbejderhøjskolen skal være en Skole for Livet! Ikke for Fagene, ikke for Maskinarbejdere, Socialister, Haandværkere, Typografer, men for Mennesker!” Hendes efterfølger som forstander ◊Julius Bomholt sammenfattede i sin nekrolog over LHA hendes mål således: “at forene Grundtvigianismen og Socialismen, Grundtvigianismens Tro paa en aandelig frigjort Menneskelighed og Socialismens Tro paa en socialt frigjort Menneskehed.” Sammenføjningen af disse to idealer gjorde hendes år på Esbjerg Arbejderhøjskole brydsomme, da mødet med Efterkrigstidens frembusende og revolutionært indstillede arbejderungdom kom til at slå gnister.

LHA blev født i en gårdmandsfamilie i Tistrup ved Varde. Som ung kom hun på Askov Højskole, og under sit ophold der mødte hun i 1916 flere af lærerne fra Esbjerg Arbejderhøjskole, der var oprettet i 1910, bl.a forstanderen ◊Rasmus Vind og den tidligere Askovelev ◊Oluf Bertolt. Optændt af ønsket om social retfærdighed og udbredelse af oplysning til arbejderungdommen blev hun i 1917 ansat som lærer på arbejderhøjskolen. Her holdt hun engagerede foredrag, der ikke kun havde oplysning, men også oplevelse som mål. Hendes yndlingsfag var litteratur, især engelsk, og sang, men hun underviste også i fag som gymnastik og håndarbejde. I sin undervisning ansporede hun de unge elever, mænd og kvinder, til selv at danne sig deres meninger og fremlægge dem i forsamlingen, men hendes grundtvigianske baggrund kom ofte i konflikt med arbejderungdommens kontante krav om et nyt socialistisk samfund. Selv videreuddannede hun sig dels på højskolelærerkurser, dels i foråret 1921 ved Ruskin College i Oxford, hvad der gav hende stor inspiration, selvom institutionen efter hendes opfattelse prægedes af en ortodoks opfattelse af marxismen. “Der vil altid for mig være en hel Del mere i Livet end det de Marxske Teorier rummer,” skrev hun.

Årene som højskoleforstander var opslidende. Skolens økonomi var stram, og skolens bestyrelse og formand ◊J.P. Sundbo blandede sig i skolens ledelse, så LHA vanskeligt kunne gennemføre sine idéer. I 1924 blev hun sagt op som forstander. Året efter giftede hun sig, og sammen med sin mand underviste hun en kort periode på Den Internationale Højskole i Helsingør. Efter datterens fødsel i 1926 bosatte familien sig i Schenectady, en fabriksby i staten New York, hvor LHAs mand underviste på byens gymnasium, men hun vendte stadig tilbage til Esbjerg Højskole som underviser og skribent. Hun var tillige engageret i etableringen af en lokalafdeling af AOF (Arbejdernes Oplysningsforbund), som fandt sted på Esbjerg Arbejderhøjskole i 1924. Også denne oplysningsvirksomhed fulgte hun aktivt til sin død i 1937.

Foto i ABA, Esbjerg Byhistoriske Arkiv.

Arbejderhøjskolen 10/1935, 13/1937.

Anette Eklund Hansen

 
Professioner
Lærere · Forstandere
 
Organisationer
Esbjerg Arbejderhøjskole
 
Emneord
Højskoler · Fagbevægelsen
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1910'erne · 1920'erne
 
Regioner
Ribe Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon