Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Ebba Hentze (1930 - 2015)
Hentze, Ebba

*1930, forfatter.

*25.9.1930.

Forældre: købmand Peter Christian Pauli H. (1891-1971) og Olivia Sophie Skaalum (1888-1976).

EH er adopteret til Færøerne og vokset op på Tvøroyri. Hendes fader var fuldmægtig i N.J. Mortensens omfattende handels-, fiskeri- og fiskeforarbejdningsvirksomhed. Han fik senere egen købmandsbutik. Efter at have taget studentereksamen fra Statens Kursus i Kbh. 1950 studerede EH sprog og litteraturvidenskab i Norden og Europa. 1953 debuterede hun som digter i tidsskriftet Hvedekorn. Hun var medarbejder ved Politiken, forlagskonsulent og har skrevet en række noveller bl.a. til Politikens Magasin. Desuden har hun været freelancemedarbejder ved dansk, færøsk og svensk radio.

EH flyttede tilbage til Færøerne sidst i 1970’erne og fik en fremtrædende plads blandt forfattere og intellektuelle. I 1985 gav hun et vigtigt bidrag til færøsk kvindelitteratur med Kata, ein seinkaður nekrologur (Kata, en forsinket nekrolog). Dette prosadigt beskriver en kvinde, der opgiver ønsket om egen uddannelse til fordel for yngre søskende, som i en ung alder bliver moderløse. EH har skrevet en række børnebøger, nogle på dansk, fx Antonia og Morgenstjernen, 1981, Antonia midt i det hele, 1982, og Bjørns søn, 1983, som bygger på et sagn fra EHs moders fødebygd Hvalba. Andre er skrevet på færøsk som Mia, skúlagenta í Havn (Mia, skolepige i Tórshavn), 1987, der skildrer en datter af en enlig mor i Tórshavns centrum, hendes tanker og ekskursioner i byen, og Gulleygað (Guldøjet), 1992, der foregår i samme bymiljø. Det er børnebøger, der tager barnet alvorligt og betragter det som en jævnbyrdig samtalepartner. På den måde har EH fornyet færøsk litteratur for børn. Hun har desuden ydet en vigtig indsats som oversætter, idet hun har oversat talrige bøger til dansk fra engelsk, tysk, svensk og færøsk. Enestående er hendes bidrag til den færøske litteraturs fremme i Danmark og det øvrige Norden med oversættelser af samtidige færøske forfatteres værker. Det gælder først og fremmest Jóanes Nielsen, af hvem hun har oversat digtudvalget Saltet i dampende middagsgryder, 1988, romanen Gummistøvler er de eneste tempelsøjler vi ejer på Færøerne, 1992, og digtsamlingerne Kirkerne på havets bund, 1994, og Sting, 1998. Også Rói Paturssons digtsamling Ligesom, 1986, der fik Nordisk Råds Litteraturpris, har hun formidlet til det danske publikum. EH har desuden oversat nordisk litteratur til færøsk, bl.a. et udvalg fra Dikter af Edith Södergran i tidsskriftet Brá, 1991.

EH var i en årrække Færøernes repræsentant i Nordisk Råds udvalg for nabolandslitteraturstøtte, og hun er medlem af det udvalg i Rithøvundafelag Føroya (Den færøske forfatterforening), der nominerer færøske værker til Nordisk Råds Litteraturpris. 1984 modtog hun Tórshavns byråds børnelitteraturpris og 1992 Drassows Hæderslegat fra Dansk Forfatterforening. Ved siden af sin egen forfatter- og oversættervirksomhed har hun været uofficiel konsulent for yngre forfattere, der nyder godt af hendes store erfaring og sikre vurdering, og EH er på denne måde nærmest blevet en institution i færøsk kulturliv, så at sige Færøernes eneste frie intellektuelle.

Foto i KB.

Rithøvundabókin, 1995. Elisabeth Møller Jensen (red.): Nordisk kvindelitteraturhistorie, 1993-98.

Malan Marnersdóttir

 
Professioner
Forfattere · Oversættere
 
Organisationer
 
Emneord
Børnebøger · Skønlitteratur · Færøerne
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1950'erne · 1960'erne · 1970'erne · 1980'erne
 
Regioner
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon