Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Caroline Herding (1854 - 1940)
Herding, Caroline Marie Hansen

1854-1940, grosserer.

*20.10.1854 i Kbh., †31.1.1940 i Skodsborg sg.

Forældre: murermester Edvard Hannibal Hansen (1822-1898) og Sophie Frederikke Hansen (1827-1906).

Navneforandring til Herding 1902.

Som forretningskvinde, endda med grossererborgerskab, tjente CH den unge kvindebevægelse som mønstereksempel i en periode, hvor bevægelsen særlig stræbte efter at skaffe kvinderne bedre mulighed for at uddanne sig til at indtræde i erhvervslivet. CH var selv aktiv i kvindebevægelsen og fungerede efter 1900 i en lang årrække som revisor for Dansk Kvindesamfunds Kbh.s-kreds. Tillige blev hun revisor for Danske Kvinders Nationalråd og for Politisk Kvindeforening. 1899 kom hun i repræsentantskabet for Kvindernes Bygning. Fotografier af hende viser en glad, rund kvinde. Hun havde ord for at være hjælpsom.

CH havde gennemgået handelskursus og blev efter dette ansat i firmaet Menck og Co., hvor hun gennem næsten 12 år fik alsidig oplæring i engros- og detailhandel. I 1887 tog hun borgerskab som detailhandler og oprettede egen forretning C.M. Hansen & Co. på adressen Pilestræde 43. Hun handlede med husholdningsartikler af alle slags og blev især kendt for tændstikker og julepynt. Allerede året efter tog hun næringsbrev på engroshandel og blev dermed Kbh.s anden kvindelige grosserer efter •Wilhelmine Rerup. 1890 oprettede CH firmaet Kbh.s Bestillingskontor for Tændstikker samt økonomiske Husholdningsartikler, dengang og siden vistnok den eneste forretning af denne art i hovedstaden. I 1904 købte hun ejendommen Pilestræde 50 og flyttede forretning og hjem dertil.

Sammen med de yngre søstre Julie og Emma C. H. deltog CH i 1894 i stiftelsen af en lille sæbefabrik E.C. Hansens Fabrik Melando. Den lå i Nikolajgade. Med undtagelse af Julie fik søstrene en erhvervsuddannelse; Emma blev gymnastiklærerinde, og en fjerde søster Anna H. blev tandlæge. Det var en familie med sammenhold. I en årrække efter faderens død dannede de fire selverhvervende søstre bofællesskab sammen med moderen og broderen Julius H., der var cand.theol. og blev kredschef i Kbh.s kommune. Hele familien tog navneforandring i 1902. Julius flyttede hjemmefra ved indgåelse af ægteskab; også Emma og Anna etablerede med tiden egne hjem. Men CH boede sammen med søsteren Julie til sin død, indtil 1925 i en lejlighed i forretningsejendommen i Pilestræde og derefter i en strandvejsvilla Herdinghus i Skodsborg. Efter hendes død rykkede søsteren Anna ind til Julie i Herdinghus.

Optaget i Dansk Biografisk Leksikon.

Michael Hertz

 
Professioner
Butiksindehavere · Revisorer · Grosserer
 
Organisationer
C.M. Hansen & Co. · E.C. Hansens Fabrik Melando · Københavns Bestillingskontor for Tændstikker samt økonomiske Husholdningsartikler
 
Emneord
Gamle kvindebevægelse · Handel
 
Tidsperioder
1800-tallet · 1880'erne · 1890'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon