Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Gerd Hiort Petersen (1937 - )
Hiort Petersen, Gerd Elsebeth Munck

*1937, keramiker.

*8.5.1937 i Neksø.

Forældre: sparekassedirektør Svend Aage Munck (1899-1974) og Lotte Langkilde-Jensen (1902-86).

~10.9.1960 (b.v.) med teknikumingeniør Peter H.P., *16.11.1938 i Kbh., s. af arkitekt H.G. Petersen og Ulla Hiort Lorenzen Jeppesen. Ægteskabet opløst 1973.

~21.2.1975 med keramiker Hans Erik Munck Andersen, *21.4.1943 i Odense, s. af vulkanisørmester Viggo A. og Else Helgestad.

Børn: Maria (1962), Anders (1968), Sara (1974).

GHP stammer fra Bornholm, og siden 1973 har hun haft keramisk værksted på øen sammen med sin anden ægtefælle, keramiker Hans Munck Andersen. Hun voksede op i et borgerligt hjem som det andet barn ud af en søskendeflok på fire. Faderen var sagfører i Neksø, indtil han i 1945 blev sparekassedirektør i Rønne, moderen var hjemmegående. Fra sit syvende år tegnede og malede GHP, og som helt ung pige overvejede hun at blive billedhugger eller maler. Men et besøg hos en klassekammerat, der var datter af keramiker •Lisbeth Munch-Petersen og maler Poul Høm, fik hende til at ændre planer.

Da GHP var 17 år, kom hun 1954 i lære på keramikfabrikken Michael Andersen & Søn i Rønne, fordi forældrene ikke var glade for, at hun skulle tage alene til Kunstakademiet i Kbh., som hun selv havde ønsket. På fabrikken, hvor GHP var i to år, blev især mødet med den kunstneriske leder Daniel Andersen, der var uddannet i Østrig-Ungarn, og keramikeren Max Riebe, betydningsfuldt. De var medvirkende til, at GHP i tre måneder var i lære på et værksted i Gmunden, Østrig, hvor hun stiftede bekendtskab med unikaproduktion. Derefter kom hun til Akademie für angewandte Kunst i Wien 1956-57, hvor hun mødte F. Hundertwasser, hvis akvareller senere kom til at inspirere hendes dekoration betydeligt. Derefter fulgte to ophold på Kunsthåndværkerskolen i Kbh., først 1958-59, og efter bl.a. designopgaver til lervarefabrikken Søholm, igen 1962-65. På skolen arbejdede hun med lertøj indtil 1963 til trods for den samtidige entusiastiske eksperimenteren med stentøj under læreren Richard Kjærgaard. Men mødet med maleren ◊Erik Clemmesen på fjerde årskursus blev en åbenbaring for hende. Hans diskussioner om stof, form, maleri og skulptur fik stor betydning for udviklingen af det maleriske og skulpturelle i GHPs keramik.

En ansættelse som frit arbejdende keramiker på Den Kgl. Porcelainsfabrik 1965-73 afsluttede GHPs oplæring. Det var her, at hun udviklede de to, tilsyneladende modsatrettede teknikker, som er blevet hendes særmærke: tyndt drejede, akvarelagtige eller grafisk dekorerede porcelænsskåle på den ene side og klippeagtige stentøjsarbejder i groft chamotteler på den anden. På fabrikken havde hun mulighed for at arbejde i et stort format, og af maleren ◊Mogens Andersen, der også var tilknyttet stedet, blev hun inspireret til det kalligrafiske penselstrøg i sin dekoration. Det var også i porcelainsfabrikkens regi, at hun fik sin første separatudstilling i 1966, hvor hendes stentøj blev værdsat, og igen i 1969. Den vigtigste af hendes udstillinger i 1970’erne blev Farver og struktur, 1978, på Kunstindustrimuseet.

I 1973 vandt GHP en førstepris på udstillingen International Exhibition of Ceramic Arts i Gdansk, Polen, hvilket året efter førte til, at hun blev optaget som den anden danske keramiker efter Karen Park i International Academy of Ceramics (IAC). Dette medlemskab har ført til mange invitationer om at udstille i større internationale sammenhænge. Hun deltog således i IACs studierejse til Japan 1980 i forbindelse med, at hun medvirkede på en udstilling i Kyoto, og hun var igen i Japan 1996. I 1984 vandt hun endnu en førstepris, denne gang på International Exhibition of Arts and Crafts i Bratislava, Slovakiet, hvilket førte til udstillinger i Tyskland, Frankrig og Holland samt 1991 i Sydamerika. Ofte har ægtefællen deltaget i de samme udstillingsaktiviteter. GHP har modtaget flere danske hædersbevisninger og legater, bl.a. fra Nationalbankens Jubilæumsfond 1973 og fra Statens Kunstfond. 1982 blev hun tildelt Dansk Kunsthåndværks Årspris og i 1991 som den første kunsthåndværker udnævnt til årets kunstner af Jyllands-Posten.

GHPs stentøjskunst udmærker sig ved hendes evne til at arbejde i stort format med en helt sikker proportionering. Det gælder også inden for den partielle dekoration, der udføres med en savklinge som sgraffito, med begitning og glasur, mens selve formen kan blive valset og banket op med træpinde og sten. Denne kunstneriske og håndværksmæssige fremgangsmåde har ført til en række store kirkelige opgaver 1982-95, bl.a. alter- og korsopstillinger i middelalderkirkerne i Hårlev, Gammelstrup og Øsby, samt vægrelieffer i den moderne Jacobskirke i Roskilde og i den lokale Rø Kirke. Med de fire elementer eller solen-Kristus som motiv fremtræder lerformene med den iboende metafysik, som GHP tidligt så i keramikken.

Foto i KB.

Hrymfaxe 1/1985. Kunstindustrimuseets Informationsavis 79/1978.

Gerd Bloxham Zettersten

 
Professioner
Keramikere
 
Organisationer
Den Kgl. Porcelainsfabrik (se Royal Copenhagen) · International Academy of Ceramics
 
Emneord
Keramik · Kunsthåndværk
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1960'erne · 1970'erne · 1980'erne · 1990'erne
 
Regioner
Bornholms Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon