Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Thora Davidsen (1853 - 1919)
Davidsen, Thora Aurelia

1853-1919, kniplingshandler, filantrop.

*3.9.1853 i Kbh., †2.4.1919 smst.

Forældre: silke- og kniplingshandler Salomon D. (1803-66) og Hanne Levy (1818-85).

I 1866 blev TDs moder enke og eneforsørger for to sønner og fem døtre. Hendes gammeldags livsholdning betød imidlertid ikke, at hendes døtre skulle fritages fra at kunne ernære sig selv. Hun inddrog dem i konsolideringen af den silke- og kniplingshandel, Salomon Davidsen jun., hun havde oparbejdet sammen med sin ægtefælle. TD, der var den ældste datter, blev sammen med sine søstre oplært i forretningen med de luksusbetonede varer for et kræsent og velstående publikum og blev også sendt udenlands. I 1883 overtog hun sammen med to af søstrene Rose D. og Sara D., forretningen. De udviklede virksomheden og oparbejdede en stor systue med mange ansatte kvinder for at tiltrække en bredere kundekreds til dame- og børnekonfektion. Troskab mod forældrenes forretningstradition blev af søstrene parret med en modernisering af de tidligere patriarkalske forhold mellem personale og arbejdsgivere. TD, der forsøgte at indgyde det motto, at arbejdet adler, indførte middagsbespisning for sine ansatte, der også var velsete gæster i hendes sommerdomicil Villa Nostra på Strandvejen. TDs jødiske tro havde ifølge hendes svoger, den senere nationalbankdirektør ◊Marcus Rubin, et “grundtvigsk” præg. Og den var ingen hindring for hendes engagement i en række foretagender, som involverede kvinder uden for Mosaisk Trossamfund. Hendes offentlige fremtræden inden for filantropien blev mest koncentreret om institutionsopbygning, mens søstrene meldte sig ind i Dansk Kvindesamfund (DK) og tegnede sig som deltagere i kampen for kvinders valgret. Selv sad hun med i en komité, som var med til at sikre åbningen af Kvindernes Køkken i 1899 med kapital fra afholdelse af en orkideudstilling. Idéen med Kvindernes Køkken var at servere god og billig mad i hyggelige omgivelser til enlige kvinder. Hun støttede desuden Kvindernes Handels- og Kontoristforening (KHK) i 1898 med •Louise Hansen og ◊•Emma Gad i spidsen. KHK var en en blanding af filantropisk oplysningsforening og sygekasse. Foreningen samorganiserede arbejdsgivere, selverhvervende kvinder og filantropisk aktive. TDs vigtigste indsats var oprettelsen 1908 af ferie- og hvilehjemmet Prøvegaarden for foreningens medlemmer, fra 1916 flyttet til Nebs Mølle. 1918-19 afløste hun grosserer og Højrepolitiker •Wilhelmine Rerup som formand.

TD var medstifter af Kvindernes Boligselskab i 1918. Her fik hun hoffotograf ◊•Julie Laurberg og redaktør •Thora Daugaard som nære medarbejdere. Selskabet stod bag opførelsen af Clara Raphaels Hus, et stort moderne indrettet hus for enlige og selverhvervende kvinder på Østerbro. Men selv nåede hun ikke at se det indviet, da en kræftsygdom i 1919 satte punktum for dygtig virksomhedsledelse og praktisk filantropisk arbejde. TD var desuden bestyrelsesmedlem for Fru Marie Rovsing, født Schacks Mindelegat for Kvinders haandværksmæssige Uddannelse og for Foreningen Nora Mortensens Minde. Få år før sin død havde hun omdannet firmaet til et aktieselskab med sin niece Inger Rubin, gift Diemer, som direktør, således at den kendte forretning på Strøget fortsat kunne blive i slægtens eje. Firmaet ophørte 1931.

Foto i Kvindehistorisk Samling i SB, KB.

Henriette Fuglede (red.): Et Tilbageblik, 1948. Et Clara Raphaels Hus, 1945. Lis Jacobsen: Ved Thora Aurelia Davidsens Baare, 1919. Louiseforeningens Blad 4/1919. Tidens Kvinder 13/1919.

Tinne Vammen

 
Professioner
Filantroper · Butiksindehavere
 
Organisationer
Salomon Davidsen junior · Kvindernes Køkken · Hegnet - Kvindernes Handels- og Kontoristforening · Kvindernes Boligselskab · Prøvegaarden · Clara Raphaels Hus
 
Emneord
Handel · Konfektion · Filantropi · Feriehjem · Boligselskaber
 
Tidsperioder
1800-tallet · 1900-tallet · 1890'erne · 1900'erne · 1910'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon