Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Marianna Debes Dahl (1947 - )
Debes Dahl, Marianna

*1947, forfatter.

*24.11.1947 i Vestmanna sg.

Forældre: læge Hans Debes Joensen (1913-95) og sygeplejerske Louise Vang (1911-84).

~15.8.1969 med lærer Árni Dahl, *31.7.1946 i Funningsfjørður, Elduvík sg., s. af lærer Óli D. og Jacobina Johannesen.

Børn: Tóta (1970), Teitur (1972).

MDD er den kvindelige færøske forfatter, der har den største produktion bag sig. Da familien flyttede fra Vestmanna til Tórshavn, kom hun i katolsk børnehave og senere i den dertil hørende privatskole, hvor en lærer fik øje på hendes skrivefærdigheder. Det fremgår af hendes erindringer, at hun havde en stærk fornemmelse af misforhold mellem forældrene, så da hendes to ældre brødre rejste til Danmark for at gå i skole, insisterede MDD på, at det ville hun også. På den måde kom hun som 12-årig til Danmark, hvor hun tog realeksamen på Marie Mørks Skole i Hillerød. Senere rejste hun til USA som udvekslingsstudent, tog studentereksamen på Toftegård Studenterkursus i 1967, læste litteraturvidenskab ved Kbh.s Universitet og uddannede sig til lærer ved Føroya Læraraskúla (Færøernes Lærerseminarium). Samtidig begyndte hun at skrive. Hun tog lærereksamen i 1975, samme år som børnebogen Burtur á heiði (Ude på heden) udkom. Siden 1960’erne har MDD været aktiv på venstrefløjen og anmelder ved den kommunistiske avis Fríu Føroyar (De fri Færøer) 1983-93. Hendes erhvervskarriere har omfattet ansættelser som folkeskole- og højskolelærer, assistent og museumspædagog ved Føroya Náttúrugripasavn (Færøernes Naturmuseum). Desuden har hun bestridt flere tillidsposter, bl.a. som forfatterforeningens første kvindelige formand og forfatternes repræsentant og sekretær i Listerfólkasambandið (Kunstnersammenslutningen) samtidig med, at hun har skrevet en lang række bøger samt produceret mange radioudsendelser i Útvarp Føroya (Færøernes Radio).

MDDs hovedindsats er hendes forfatterskab. Debutbogen skrev hun til en konkurrence, som havde til formål at forny den færøske børnebog, gøre den nutidig og samfundsrelevant i tidens ånd. Hun har siden skrevet flere børne- og ungdomsbøger, der i lighed med den første fokuserer på modsætningen mellem land og by. I 1980’erne skrev MDD tre feministiske romaner, først Lokkalogi (Den første ild), 1984, om et ungt entusiastisk lærerpar, der flytter på landet. Onglalag (=et redskab til at rette fiskekroge op med), 1986, handler om en ung kvinde, der rejser til Kbh. for at arbejde og gå i skole. Gennem denne læreproces bliver hun bevidstgjort både politisk og om sig selv. Faldalín (Kvinde), 1988, er en feministisk udviklingsroman, hvor det kapitalistiske samfunds patriarkalske normer stilles over for socialistiske og kvindelige kulturværdier. Romanen handler om en kvinde, der i en meget ung alder mister sin moder. Faderen sender hende på kostskole, fordi han vil have fred til at passe sin karriere. Hun bliver socialist og gifter sig med en ligesindet, men ret usympatisk mand. Han mister imidlertid hurtigt sin overbevisning. Hun bliver skilt fra ham, da hun har fået sit tredje barn med sin elsker. MDDs seneste roman er historisk. Vívil (Vivel), 1992, handler om et meget autoritært samfund kort tid efter kristendommens indførelse, hvor antiautoritære holdninger trives i det skjulte. I 1997 kom selvbiografien Úti á leysum oyggjum (Ude på løse øer), som er den første kvindebiografi på færøsk.

Malan Marnersdóttir (red.): Vinalagið, náttúrán og samfelagið, 1994. Elisabeth Møller Jensen (red.): Nordisk kvindelitteraturhistorie, 1993-98.

Malan Marnersdóttir

 
Professioner
Forfattere · Lærere
 
Organisationer
Listerfólkasambandi/Kunstnersammenslutningen · Útvarp Føroya / Færøernes Radio
 
Emneord
Færøerne · Skønlitteratur · Børnebøger
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1970'erne · 1980'erne · 1990'erne
 
Regioner
Færøerne
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon