Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Helena Dam á Neystabø (1955 - )
Dam á Neystabø, Helena

*1955, minister.

*10.12.1955 i Kbh.

Forældre: lagmand ◊Atli Paturssonur Dam (*1932) og seminarieadjunkt Ása Hátún (*1932).

~31.10.1981 med direktør Kristian á Neystabø, *27.10.1951 i Haldarsvík sg., s. af fisker Napoleon á N. og Katrin Grástein.

Børn: Dánjal (1979), Katrin (1981), Ása (1986).

HDN var ikke kendt i det politiske liv på Færøerne, da hun i 1990 blev valgt til Lagtinget for partiet Sjálvstðrisflokkurin (Selvstyrepartiet). Hun var dog ikke nogen anonym person, idet hun samme år var blevet udnævnt til leder af det offentlige lærebogsforlag Føroya Skúlabókagrunnur. I hendes slægt har der været mange samfundsengagerede personer på både moderens og faderens side. Hendes fader og farfaderen ◊Petur Mohr Dam havde begge været politikere og i lange perioder lagmænd på Færøerne. Hendes mormoder var lærer og aktiv som kvindesagskvinde, og morfaderen var en kendt skikkelse inden for færøsk erhvervsliv.

HDN er født og opvokset i Kbh. Forældrene blev skilt, da hun var ni år gammel, og som 13-årig flyttede hun til Færøerne sammen med sin moder. I Tórshavn tog hun realeksamen og studentereksamen og rejste i 1975 tilbage til Danmark, hvor hun i 1983 blev cand.mag. i tysk og dansk sprog og litteratur ved Kbh.s Universitet. Herefter flyttede hun med mand og børn til Færøerne og fik en stilling som adjunkt på gymnasiet på Eysturoy. 1985-87 var hun fuldmægtig i undervisningsdirektoratet med ansvar for erhvervsuddannelser. Siden 1988 har hun været ansat på Føroya Skúlabókagrunnur, først som udgivelseskonsulent og fra 1990 som daglig leder. Hun fik bl.a. gennemført en gratisordning for forlagets undervisningsmateriale til folkeskolen i begyndelsen af 1990’erne, da den økonomiske krise på Færøerne kulminerede.

HDN har selv sagt, at hendes motivation for at stille op til lagtingsvalget i 1990 var det store overforbrug og oversubsidieringen af erhvervslivet i 1980’erne, som hun indså ville føre til en økonomisk krise. Hun blev genvalgt til Lagtinget i 1994 og var i en periode formand for tingets udenlandsudvalg. I 1995 blev hun af Landsstyret udpeget til at være den ene af tre færøske observatører, der skulle følge den kommission, som den danske justitsminister havde nedsat til at undersøge begivenhedsforløbet i forbindelse med den færøske bankkrise i 1992 og den påfølgende aktiehandel mellem Den Danske Bank og Finansieringsfonden af 1992. Ved lagtingsvalget i foråret 1998 blev HDN genvalgt og umiddelbart efter udpeget til social- og sundhedsminister. Hun blev derved sit partis første kvindelige minister.

Randi Jacobsen

 
Professioner
Lagtingsmedlemmer · Ministre · Akademikere
 
Organisationer
Føroya Skúlabókagrunnur · Lagtinget · Sjálvstýrisflokkurin / Selvstyrepartiet
 
Emneord
Politik · Færøerne · Socialpolitik · Sundhedspolitik · Germansk filologi · Nordisk filologi · Forlag · Forvaltning · Stat
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1990'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon