Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Frederikke Dannemand (1790 - 1862)
Dannemand, Frederikke Benedicte

1790-1862, kong ◊Frederik 6.s elskerinde.

*6.8.1790 i Kbh., †23.12.1862 smst.

Forældre: borer Morten Andersen Rafsted (ca. 1752-1821) og Malene Gregersdatter (†ca. 1821).

Børn: Louise (1810), Caroline (1812), Frederik (1813), Valdemar (1819).

FD voksede op i Nyboder, og hun, der muligvis var optaget på Det Kgl. Teaters syngeskole, lærte Frederik 6. at kende 1808-09 gennem hans adjudant. Hun var lille af vækst og beskrives som værende ikke særlig velskabt, men i besiddelse af en stærk erotisk udstråling. Af samtiden skildres hun som umiddelbar, kvindelig, hjælpsom, imødekommende og omsorgsfuld. Kongen blev meget betaget af hende, og de indledte et forhold, der med få års afbrydelse varede til hans død. Hun fødte ham i alt fire børn. 1814-15 opholdt Frederik 6. sig i Wien, og hun forelskede sig i en svensk købmand, fik en søn med ham i 1816 og søgte forgæves at få penge af kongen til hans etablering som selvstændig forretningsmand. 1818 blev forholdet mellem kongen og FD genoptaget, og det fik efterhånden en meget regelmæssig, nærmest halvofficiel karakter. Mens forbindelsen oprindelig var mødt med uvilje, og FD var genstand for lejlighedsvise chikaner, blev den med årene godtaget i offentligheden. Hun blev installeret i Toldbodgade nær Amalienborg, og her tilbragte kongen hyppigt sine aftener. FD gav ham det erotiske samliv, han savnede, og en form for borgerlig familiehygge, men at dronning ◊•Marie skal have samtykket i arrangementet, kan ikke dokumenteres.

FD holdt en betydelig husstand, og kongen bekostede, at hun, der havde ringe skolekundskaber, fik undervisning i fransk, ridning og tegning. Igennem årene overførtes der betydelige beløb til hende, i alt ca. 300.000 rigsdaler svarende til prisen på et af landets største godser. I 1829 fik hun rang med oberstinder og benævntes nu oberstinde FD. Året efter ophøjedes hun og hendes børn i adelsstanden, og der blev lagt planer for deres videre etablering, som dog ikke blev realiseret. Hendes økonomi var jævnligt anspændt, bl.a. på grund af hendes støtte til sønnen Frederik i hans karriere som officer, og efter kongens død måtte hun efterhånden indskrænke sig. Hun levede derefter tilbagetrukket, optaget af at varetage sine egne og børnenes økonomiske interesser. FD har indskrevet sig i Danmarkshistorien som den sidste officielle maitresse.

Mal. fra 1812 af Hans Hansen i Fr.borgmus. Foto i KB.

Personalhistorisk Tidsskrift, 1982.

Optaget i Dansk Biografisk Leksikon.

Claus Bjørn

 
Professioner
Elskerinder · Adelige
 
Organisationer
 
Emneord
 
Tidsperioder
1800-tallet
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon