Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Margaret Hamerik (1867 - 1942)
Hamerik, Margaret Elizabeth

1867-1942, pianist, komponist.

*13.12.1867 i Columbia, Tennessee, USA, †30.10.1942 i Kbh.

Forældre: landmand Thomas Hamilton Williams (1843-1922) og Anna Caroline White (1846-1910).

~5.6.1894 med komponist ◊Asger H., *8.4.1843 på Frbg., †13.7.1923 smst., s. af professor ◊Peter Frederik Adolph Hammerich og Julie Augusta Scheuermann.

Børn: Gerda (1897), ◊Ebbe (1898), Valdis (1903), Manfred (1910).

MH gik i skole på Columbia Athenæum High School, hvor musikundervisningen var højt prioriteret, og hun blev som 17- årig optaget på Peabody Conservatory of Music i Baltimore med klaver som hovedfag og violin og musikteori som bifag. Direktøren for konservatoriet, den højt ansete danske komponist Asger H., blev hendes teorilærer og senere hendes mand. MH fortsatte efter sin afgangseksamen i 1888 med at studere musikteori/ komposition og tog tre år efter diplomeksamen. Hendes hovedopgave var en koncertouverture, som indbragte hende fakultetets sjældne udmærkelse Diploma for Distinguished Musicianship. Ved diplomkoncerten i 1891 fik hun opført sin String-Quartet in A-major, Piano Sonata in C-minor og tre sange. Efter sin eksamen koncerterede MH i flere byer i sin hjemstat Tennessee. Hun underviste privat i klaver, holdt elevkoncerter og var endvidere ansat som klaverlærer på Peabody Conservatory. I 1893 vandt hun i New York en førstepris for sin strygekvartet. Inden da havde hun i 1880’erne påbegyndt operaen Columbus,der dog aldrig blev færdiggjort. Dens Introduction and Mermaids’ Chorus findes både i partitur og stemmer og blev opført i 1893. P. Tjajkovskij, der i 1891 besøgte Peabody på en USA-rejse, så partituret og udtalte sig rosende om det. I 1894 blev hun og Asger H. gift, og fire år senere rejste de til Danmark. Parret fik i alt fire børn. De to døtre Gerda Hammerich og Valdis H. blev begge operasangere, mens Ebbe H. blev komponist og dirigent.

Ved sit giftermål lagde MH musikken på hylden, og først efter hendes død, da børnene fandt hendes scrapbog, fik de en fornemmelse af, hvor talentfuld hun havde været. Valdis H. antog, at der ikke havde været plads til to komponister i ét ægteskab. Men MH havde andre talenter, der kom til udfoldelse, efter at hun havde slået sig ned i Danmark. I Baltimore havde hun givet koncerter i The Woman’s Literary Club of Baltimore og var blevet æresmedlem af klubben. I Kbh. blev hun medlem af bestyrelsen i Kvindelig Læseforening, hvor hun gennemlæste engelsksproget litteratur for at vurdere, hvad der burde oversættes og indgå i foreningens repertoire. Selv oversatte hun musikvidenskabelige værker af danskere til engelsk, bl.a. i 1912 svogeren ◊Angul Hammerichs Musik-Mindesmærker fra Middelalderen i Danmark og i 1927 ◊Knud Jeppesens doktordisputats Der Palestrinastil und die Dissonanz. Herudover var hun medlem af repræsentantskabet for Dansk Koncertforening i 25 år. MH var dybt respekteret og havde stor myndighed. Hun havde også et indgående kendskab til urtemedicin og var med sine musikalske, litterære og organisatoriske færdigheder i et og alt familiens kloge kone.

Foto i KB.

Valdis Hamerik: Derovrefra, 1975. Kendte danske Kvinder, 1934. KIM-nyt 27/1991.

Inge Bruland

 
Professioner
Pianister · Komponister
 
Organisationer
Kvindelig Læseforening
 
Emneord
Musik · Udenlandske uddannelser
 
Tidsperioder
1800-tallet · 1880'erne · 1890'erne
 
Regioner
USA
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon