Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Dorothea (1520 - 1580)
Dorothea

1520-80, kurfyrstinde.

*10.11.1520, †31.5.1580 i Neumarkt, Pfalz.

Forældre: kong ◊Christian 2. (1481-1559) og ◊•Elisabeth af Østrig (1501-26).

~16.9.1535 med kurfyrst Friedrich 2. af Pfalz, *9.12.1482 på Winzingen, Pfalz, †26.2.1556 i Alzey, Pfalz, s. af kurfyrst Philip af Pfalz og Margrethe af Bayern-Landshut.

Kun to år gammel var D sammen med sine søskende med på forældrenes flugt fra Danmark til Nederlandene. Efter dronning Elisabeths tidlige død og Christian 2.s afrejse til Norge 1531 og efterfølgende tilfangetagelse var hun i praksis forældreløs, og det blev derfor i høj grad først grandtanten Margrethe og siden mosteren Maria, begge regentinder i Nederlandene, der kom til at opdrage børnene. Ved deres hof i Bruxelles måtte man udadtil holde fast ved det katolske, men både regentinde Maria og det fordrevne danske kongepar havde lutherske sympatier, der synes at være gået videre til D.

På det fyrstelige ægteskabsmarked var D og søsteren ◊•Christine to noget usikre lodder i spillet om Danmark. Da deres eneste broder, den 14-årige prins ◊Hans, døde i 1532, og kong ◊Frederik 1. døde det følgende år, fik deres slægtninge, habsburgerne, travlt med at få de to piger gift med mænd, der kunne være prætendenter til den danske trone. Til D valgte de den da 51-årige ungkarl pfalzgrev Friedrich, guvernør i Oberpfalz, som hun 14 år gammel blev gift med i 1535. Valget af ◊Christian 3. til dansk konge i 1536 ødelagde de umiddelbare forhåbninger. Fra deres lille hof i Neumarkt mellem Nürnberg og Regensburg søgte Friedrich og D ikke desto mindre i de følgende år fortsat at hævde kravet på den danske trone. Ds morbroder kejser Karl 5. støttede dem i princippet, men satte ikke magt bag, og i 1544 sluttede han fred med Danmark uden hensyn til Friedrich og D. Da Friedrich samme år arvede kurfyrstendømmet Pfalz, lagde han derfor mere afstand til habsburgerne, og året efter gik han over til protestantismen. D skiftede også tro, og det er muligt, at hun har haft lutherske sympatier fra sin barndom og har påvirket ægtefællen. Ægteskabet var barnløst, så ved Friedrichs død 1556 gik kurfyrsteværdigheden først til en nevø og siden til en fjern slægtning. D vendte tilbage til Neumarkt, som hun havde fået som livgeding (enkegods). Her førte hun et ødselt hus. Hun opretholdt stadig tætte forbindelser med sine habsburgske slægtninge, men som barnløs enke var hun blevet politisk uinteressant. På trods af såvel habsburgerne som den nye strengt calvinistisk orienterede kurfyrste af Pfalz fastholdt hun den lutherske tro.

Mal. fra ca. 1522 af Jan Gossaert van Mabuse på Fr.borgmus.

Zeitschrift für die Geschichte des Oberrheins, N.F. XXXVI, 1921, og XLIV, 1930. Mitteilungen des historischen Vereins der Pfalz, bd. 55, 1957. Kunstmuseets Årsskrift, 1937.

Optaget i Dansk Biografisk Leksikon.

Carsten Porskrog Rasmussen

 
Professioner
Kurfyrstinder
 
Organisationer
 
Emneord
 
Tidsperioder
1500-tallet
 
Regioner
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon