Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Søs Drasbæk (1937 - 2007)
Drasbæk, Else Margrethe (Søs)

*1937, designer.

*8.4.1937 i Charlottenlund, Gentofte sg.

Forældre: fabrikant Jens Peder Damgaard (1899-1996) og Agda Frederikie Gudrid Børlund (1897-1979).

~7.6.1958 med fabrikant Ib D., *13.8.1931 i Århus, †5.11.1997 i Middelfart, s. af forvalter Christian D. og konfektionshandler Clemance Rosita Thomsen.

Adoptivbørn: Charlotte (1961), Louise (1964), Caroline (1974), Mathilde (1974).

SD blev født som det tredje barn efter en søster og en broder. Hendes fader var broder til ◊Aage og ◊Mads Eg Damgaard af den kendte tekstilslægt, en forbindelse, der siden blev til stor hjælp og inspiration for hende. Selv har hun husket sin barndom som fantastisk varm og fyldt med børn, der legede på vejen og fandt på alle former for kreative sysler. Tidligt tog hendes forældre børnene med på rejser, der i de år foregik med bil rundt i Europa. I 1954 tog SD realeksamen og søgte derfra direkte ind på beklædningslinien ved Kunsthåndværkerskolen. Undervejs tog hun et år med forskellige former for praktik og afsluttede med afgang i 1958. På det tidspunkt havde Ib D., som hun giftede sig med samme år, allerede startet sin første virksomhed i en baggård i Fredericia sammen med sin moder, og snart efter blev den unge SD involveret i projektet. Parret oplevede i de følgende år en stigende interesse for deres markante stil, der byggede på lige dele respekt for kropsvenligt design og rene naturmaterialer. Hun stod for design og udformning af modeller, mens han var ansvarlig for det mere økonomiske og udadvendte. Sidst i 1960’erne arbejdede hun bl.a. for den danske konfektionsvirksomhed Moresco-Elbi, der som målgruppe havde de noget forsømte “fruestørrelser”. Her kom det unge pars idéer på en kontant prøve, men de viste sig at kunne bære, skønt det arbejdsmæssigt blev utrolig hårdt både at tegne for andre og samtidig passe egne kollektioner.

Ægteparret Drasbæk blev i de år et begreb, der var synonymt med samfundsbevidsthed og det at turde stille krav som forbruger. Deres tøj blev op gennem 1960’erne og de tidlige 1970’ere forbundet med god smag i bedste unikatradition, til trods for at det var masseproduceret. Samtidig var tøjet et kvalificeret bud på, hvordan man kunne være modebevidst uden at være bevidstløs medløber. SD havde formået at overskride den usynlige tærskel mellem de kontante tekstilfabrikanter på den ene side og kunsthåndværkerens mere sanselige arbejdsform på den anden. I 1980 tegnede hun dragter til det danske olympiadehold. Fire år senere vandt hun stærk genklang med bl.a. X-tase kollektionen, der var en kropsnær undertøjsserie, enkel og præcis i forhold til det ungdomsbillede, der i de år prægede det købedygtige publikum. Undervejs blev det også til en del design for virksomheder i udlandet, bl.a. gummistøvler for Nokia i Finland og produktion af eget tøj på licens for Mitsubishi i Japan. Sammen med ægtefællen drev hun fra 1958 Dranella Handel i Fredericia, der siden udvidedes til også at omfatte Dranella Produktion i Fjerritslev og Dranella Design i Middelfart. Omkring 1994 blev firmaet ramt af nogle økonomiske problemer, og det blev nødvendigt med en rekonstruktion. Under dette forløb døde ægtefællen i en trafikulykke, og SD måtte tage over i en uhyre vanskelig periode. Stærkt støttet af familien og dens tradition for sammenhold formåede hun at genrejse firmaet på de kvalitets- og handelsmæssige præmisser, der allerede i de tidlige år havde karakteriseret begrebet Dranella.

Foto i KB.

HUG! 46/1986.

Lisbeth Tolstrup

 
Professioner
Designere · Virksomhedsejere
 
Organisationer
Dranella Handel · Dranella Produktion · Dranella Design
 
Emneord
Konfektion · Kunsthåndværk · Design
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1960'erne · 1970'erne · 1980'erne · 1990'erne
 
Regioner
Københavns Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon