Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Marie Kold (1828 - 1896)
Kold, Marie

1828-96, højskolemoder.

*23.9.1828 i Jannerup sg., †4.2.1896 i Vester Skerninge sg.

Forældre: skomagermester Mikkel Christensen K. (1790-1864) og Kirstine Marie Christensdatter Jannerup (1787-1861).

~20.5.1866 med højskoleforstander, gårdejer Jens Peter Lebæk, *13.3.1840 i Bovlund, Agerskov sg., †28.8.1915 i Vester Skerninge sg., s. af lærer Andreas Jensen L. og Sindet Gaarde.

Børn: Andreas (1867).

MK blev født i almuekår i Thy. Familien flyttede fra landet til Thisted, da hun var barn. Her ernærede faderen sig som skomagermester og havde desuden en lille jordlod. MK kom tidligt ud at tjene, bl.a. på Holsteinsminde Børnehjem på Sjælland, hvor forstanderen og hans kone var meget tilfredse med hende. De blev dog nødt til at afgive hende til hendes broder ◊Christen K., der 1852 startede sin bondehøjskole i Dalby på Nordfyn og havde brug for hende til at lede husholdningen og tage sig af de halvvoksne drenge og unge mænds praktiske behov. Hun blev i Dalby i ti år og fulgte dernæst med broderen i 1862 til større forhold på Dalum Højskole. Her ledede hun også husholdningen og underviste desuden unge piger om sommeren i husholdning og håndarbejde. Det fortælles, at da hun første gang ønskede at gifte sig, forbød broderen det. Han kunne ikke undvære hendes arbejdskraft. Da hun et par år efter igen præsenterede en frier, denne gang friskolelærer J.P. Lebæk fra Revninge, en af Christen K.s tidligere elever, gav han hende lov, men spurgte, hvad han så skulle gøre uden hende. “Gift du dig også,” sagde hun. “Med hvem,” spurgte han. “Med Stine, der arbejder i køkkenet,” svarede MK. Det gjorde han så, og begge ægteskaber blev efter sigende meget lykkelige.

I 1870 overtog MK sammen med sin mand Dalum Højskole efter broderens død. Ægteparret holdt pigehøjskole i 13 år. De startede med at have 102 elever og endte med kun at have 12, hvorfor de af økonomiske grunde måtte lukke skolen. Grunden til nedgangen var sandsynligvis, at de ikke længere havde Christen K. som trækplaster eller kurser for unge mænd, der kunne agitere for pigehøjskolen. Den samtidige pigehøjskole på Askov Højskole gik udmærket, da den havde kendte lærere og desuden karle på skolen om vinteren. I 1886 blev Dalum Højskole solgt til fynske gårdejere, der lod den fortsætte som landbrugsskole. MK og hendes mand flyttede til Vester Skerninge på Sydfyn, hvor de købte gården Bøjlsgaard. Her døde hun i 1896.

MK var en pioner på højskoleområdet, idet hun som den første underviste unge piger fra landet på kurser af op til tre måneders varighed. Hun var som mange senere højskolemødre en blanding af moder, lærerinde og husholderske for unge mennesker, skabte selv sin stilling og huskedes som meget dygtig og afholdt. Hun formåede også at indtage en ret ligeværdig position først over for en meget dominerende broder, senere ved siden af en beslutsom ægtemand.

Hanne Engberg: Historien om Christen Kold, 1985. Højskolebladet 7/1896.

Privatarkiv i Lokalhistorisk Arkiv for Egebjerg Kommune.

Hanne Engberg

 
Professioner
 
Organisationer
Dalum Højskole
 
Emneord
Højskoler · Husholdning · Undervisning
 
Tidsperioder
1800-tallet · 1850'erne · 1860'erne · 1870'erne
 
Regioner
Viborg Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon