Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Karin Hammer (1943 - )
Hammer, Karin

*1943, professor.

*28.2.1943 i Kbh.

Forældre: afdelingschef Verner Frederik H. (*1914) og fabrikskemiker Ruth Britta Kragerup (*1916).

~17.2.1967 med direktør Niels Jespersen, *22.8.1943 på Frbg., s. af overlærer Wilhelm Hans J. og overlærer Esther Gerda Clemensen. Ægteskabet opløst 1983.

~12.8.1995 med universitetslektor Helge Dohn, *20.1.1942 på Frbg., s. af klinikchef, døvepræst Sigfrid D. og Benedicte Helga Elisabeth Nissen.

Børn: Jan (1967), Lars (1972).

KH voksede op i et akademisk hjem i Kbh. Faderen var jurist og afdelingschef i Undervisningsministeriet, mens moderen var cand. pharm. og ansat som kemiker hos Ferrosan. Efter i 1961 at have taget studentereksamen ved Gentofte Statsskole læste KH biokemi ved Kbh.s Universitet, hvorfra hun i 1967 dimitteredes som cand.scient. Samtidig opnåede hun et kandidatstipendium ved Institut for Biologisk Kemi B. 1967 var også året, da hun blev gift med cand.polit. Niels Jespersen og fik det første af sine to børn. I 1969 blev hun ansat som amanuensis på instituttet, og fra 1972 var hun fastansat som lektor. På baggrund af sit arbejde med colibakterier blev hun i 1974 tildelt licentiatgraden. Efter en årrække i universitetsverdenen blev hun 1987 ansat som forskningschef ved Chr. Hansens Laboratorium, men følte måske, at hun var kommet for langt væk fra den egentlige forskning. Da muligheden bød sig, slog hun til, og blev som den første kvinde nogensinde i 1988 udnævnt til professor ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU), hvor hun tilknyttedes Institut for Mikrobiologi.

KH fik sin professorstilling på baggrund af nogle meget anerkendte undersøgelser af, hvordan colibakterier regulerer udtrykket af deres gener. Det blev imidlertid mælkesyrebakteriers fysiologi og genetik, der fra da af blev det centrale i hendes forskning. Ved siden af det daglige arbejde som professor var hun således 1991-94 leder af Center for Mælkesyrebakterier, en stor forskningsenhed, hun selv havde opbygget, og som repræsenterede det højeste videnskabelige niveau inden for området. Derudover har KH haft en række tillidsposter inden for dansk forskning; bl.a. som medlem af Danmarks Grundforskningsfond, ligesom hun har siddet i såvel Statens Naturvidenskabelige Forskningsråd 1978-80 og Statens Teknisk-Videnskabelige Forskningsråd 1990-95. Siden 1998 har hun været medlem af Det Rådgivende Forskningsudvalg for Fødevarer og Ernæring.

KH har fortjent opnået position som internationalt anerkendt forsker og skrev sig med sin professorudnævnelse på DTU også ind i de kvindelige akademikeres historie. Drivkraften har været fagligt engagement og store ambitioner, men indfrielsen af de høje mål er aldrig sket på andres bekostning. Hun altid vist ægte interesse for sine medarbejderes trivsel og har også haft forståelse for, at deres familieliv krævede sit. Selv blev hun i 1983 skilt og var i en årrække alene med to sønner, men giftede sig 1995 med psykologen Helge Dohn. KH blev i 1989 tildelt forskerprisen fra Direktør Ib Henriksens Fond og modtog året efter Tagea Brandts Rejselegat. 1999 blev hun udnævnt til ridder af Dannebrogordenen.

Foto i Fr.borgmus., KB.

Jan Martinussen

 
Professioner
Akademikere · Doktorer · Professorer · Forskere
 
Organisationer
Københavns Universitet · Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (se Danmarks Tekniske Højskole og Polyteknisk Læreanstalt) · Center for Mælkesyrebakterier · Danmarks Grundforskningsfond · Statens Naturvidenskabelige Forskningsråd · Statens Teknisk-Videnskabelige Forskningsråd · Det Rådgivende Forskningsudvalg for Fødevarer og Ernæring
 
Emneord
Biokemi · Mikrobiologi · Forskningspolitik · Hædersbevisninger
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1960'erne · 1970'erne · 1980'erne · 1990'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon