Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Lene Køppen (1953 - )
Køppen, Lene

*1953, badmintonspiller.

*5.5.1953 i Kbh.

Forældre: kontorchef Erik K. (*1923) og kontorassistent Birte Voldum (*1924).

~23.6.1979 med Hans Røpke, *11.7.1951 i Ålborg., s. af sælger Eigil R. og kontorassistent Alice Kaimer.

Børn: Marie (1987).

LK blev tidligt introduceret til idrættens verden, idet hendes fader Erik K. spillede på fodboldlandsholdet. Som otteårig var hun med, når moderen spillede badminton med sine veninder. Efter et par år droppede LK badminton til fordel for svømning, men vendte senere tilbage til ketcherspillet for som 17-årig at spille sig ind i den internationale badmintonelite. Hun deltog 12 gange ved de uofficielle verdensmesterskaber All England og vandt to All England-titler i damesingle 1979 og 1980. Desuden erobrede hun 25 nordiske mesterskaber i damesingle, damedouble og mixed double og blev Europamester i damesingle 1978 og 1982. Da det første officielle verdensmesterskab (VM) i badminton afholdtes i 1977 vandt hun damesingle og mixed double sammen med Steen Skovgaard. LK sluttede idrætskarrieren som 30-årig i 1983.

I løbet af 1970’erne professionaliseredes eliteidrætten. Den første store pengeturnering i badminton Masters Games blev gennemført i 1979. LKs sejr i damesingle gav 56.000 kr. til Dansk Badminton Forbund, under 10% gik til hende selv. Siden vandt hun mange store turneringer, men trods de voksende muligheder for at leve af pengepræmierne valgte LK sideløbende med sin idrætskarriere at uddanne sig til og arbejde som tandlæge. Hun tog eksamen få uger efter VM-sejrene i 1977. Som halvprofessionel har hun indtaget en særlig plads i idrætshistorien, idet mange af hendes efterfølgere i den danske elite har satset på et professionelt idrætsliv. For LK var det imidlertid vigtigt at forberede sig på tiden efter badmintonkarrierens ophør og ikke lade idrætten fylde hele livet. Hun var udsat for usædvanlig stor mediebevågenhed, og hun blev meget bevidst om at trække et skarpt skel mellem idrætsudøveren LK og privatpersonen. “Jeg fik som regel en fin presse. Men der var visse blade, der focuserede mere på mit udseende end på det, det drejede sig om: spillet,” har hun fx udtalt. Også på dette punkt adskiller hun sig fra senere eliteidrætsfolk, der i stigende grad har ofret privatlivets fred for at opnå stjernestatus.

LK er en del af en stolt dansk badmintontradition, som siden idrætsgrenens organisering i 1930’erne har haft adskillige kvinder i verdenseliten, bl.a. Tonny Ahm, der vandt sit første All England-mesterskab i 1939, og Camilla Martin, der blev verdensmester i 1999. LK har markeret sig i dansk badmintonhistorie ved at blive den første verdensmester i damesingle og mixed double. Hun har fået adskillige hædersbevisninger, bl.a. modtog hun i 1981 som den første kvinde Nordens fornemste idrætspris Volvo-Pokalen og i 1985 det internationale badmintonforbunds ærestegn.

Anne Lykke Poulsen

 
Professioner
Badmintonspillere · Tandlæger · Akademikere
 
Organisationer
 
Emneord
Badminton · Eliteidræt · Idræt · Odontologi
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1970'erne · 1980'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon