Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Anna Knudstrup (1884 - 1959)
Knudstrup, Anna Maria

1884-1959, fotograf.

*22.3.1884 i Frederikshavn, †25.10.1959 smst.

Forældre: købmand, fotograf Martin Johannes K. (1854-1940) og Anna Marie Waarst (*1856).

~29.7.1917 med fotograf ◊Thorvald Andreas Rasmus Andresen, *11.11.1892 på Gastrupgård, Hjerting sg., †23.1.1988 i Horne sg., Svendborg amt, s. af musikdirektør, gårdejer Christian A. og Anne Marie Rasmussen. Ægteskabet opløst 1938.

AK voksede op i Frederikshavn og kom i lære som fotograf hos faderen. Allerede som 24-årig underviste hun sammen med fotograf Rosa Metz Parsberg på Teknologisk Institut i Kbh. i ædeltryksteknikkerne, kul- og gummitryk, der var tidens førende kunstfotografiske udtryksform. Også siden kom undervisning og kunstnerisk arbejde til at gå hånd i hånd hos AK, der var den mest udtalt pictorialistiske kvindefotograf i Danmark med det diffuse omrids som det karakteristiske udtryk. I 1913 deltog hun i et kursus i Stockholm hos Nicola Perscheid, en førende tysk kunstfotograf, der var kendt for sine portrætter. I 1919 underviste hun selv 11 fotografer fra hele landet i ædeltryksteknikker. Sideløbende udstillede hun og modtog mange priser, især fra de øvrige skandinaviske lande.

AK var portrætfotograf og havde det som levevej i mere end 20 år. Først startede hun atelier i Skørping i 1907, dernæst 1917-22 i Frederikshavn sammen med ægtefællen Th. Andresen under navnet Knudstrup Andresen. I 1922 åbnede ægteparret atelier på Uraniavej på Frbg. I løbet af ganske få år havde de opnået en position blandt de mest avancerede og moderne portrætfotografer i byen, og de betragtede åbent deres portrætter som kunst og ikke kunsthåndværk. Som de første fotografer med professionelt atelier udstillede de i 1925 på Den frie Udstilling og blev på denne måde forbilleder for deres efterfølgere og elever gennem mange år. I firmaet kæmpede de for det pictorialistiske synspunkt, at fotografer hørte til blandt andre kunstnere og derfor burde deltage i udstillinger. Men i Danmark var denne holdning overvejende udbredt blandt de udøvende amatørfotografer og ikke blandt de professionelle.

I 1920 udsendte ægteparret en bog i folioformat Anna Knudstrup Andresen Th. Andresen, Kunstnerisk udførte Portrætfotografier. Karakteristisk for arbejdsfordelingen ægtefællerne imellem stod AKs navn først på publikationen. Allerede i 1915 havde hun optaget en række portrætter af maleren ◊•Anna Ancher i hendes atelier på Skagen. Her arbejdede hun med atelierets dagslys og fokuserede på malerens ansigt og hænder, der viser kunstnerens ro, men også intensitet og sårbarhed. Billederne af Ancher er nogle af de fineste kunstnerportrætter, der er optaget i Danmark, og de blev gengivet i fototidsskrifter i hele Norden. Fra samme periode eksisterer der en række fine portrætter fra maleren ◊L. Tuxens hjem i Skagen. I 1920 udstillede AK i Stockholm en række Vesterhavsbilleder og kvindeportrætter.

AK blev skilt fra sin ægtefælle i 1938, men allerede i 1933 var ægteskabet blevet opløst ved separation, og atelieret i Kbh. lukkede. AK, den drivende kunstneriske kraft, var væk. Hun flyttede tilbage til sit udgangspunkt i Nordjylland, og der blev stille omkring hende. Den pictorialistiske stil var ikke længere tidens fremherskende udtryk, og for AK var et liv som professionel fotograf uden den skabende, kunstneriske proces ikke ønskværdig.

Foto i KB.

Tove Hansen (red.): Sølv og salte, 1990. Bjørn Ochsner: Fotografer i og fra Danmark til og med år 1920, 1986. Vore Damer 22/1925. Dansk Fotografisk Tidsskrift 8/1916.

Tove Thage

 
Professioner
Fotografer
 
Organisationer
Knudstrup Andresen
 
Emneord
Portrætter · Fotografi · Undervisning
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1900'erne · 1910'erne · 1920'erne · 1930'erne
 
Regioner
Nordjyllands Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon