Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Ingerlise Koefoed (1922 - 2007)
Koefoed, Ingerlise

*1922, bibliotekskonsulent, politiker.

*9.2.1922 i Kbh.

Forældre: revisor Aage Olav Emil Nielsen (1890-1969) og Esther Hansen (1898-1978).

~21.3.1942 (b.v.) med forlægger Erik Vagner Otto, *29.1.1914 i Slagelse, †28.9.1982 i Kbh., s. af tobaksarbejder Charles Marinus Laurits O. og Anna Marie Cecilie Larsen. Ægteskabet opløst 1947.

~5.11.1949 (b.v.) med maler Flemming K., *15.5.1926 i Rønne, s. af læge Carl Johannes K. og lærer Agnete Sofie Larsen.

Børn: Torsten (1943), Niels (1950), Martin (1950), Ole (1954).

IKs liv har i høj grad været knyttet til kultur og politik, ikke mindst i skæringspunktet kulturpolitik. Efter realeksamen arbejdede hun i en periode på kontor. Hun blev gift som 20-årig og fik sit første barn året efter. Kort efter begyndte hun i gymnasiet på katedralskolen i Nykøbing F., hvorfra hun blev student i 1946. Allerede da havde hun vist interesse for litteratur og selv skrevet en del digte. Flere af disse blev offentliggjort i tidsskrifter og antologier. Efter skilsmisse, studier i litteraturhistorie ved Kbh.s Universitet og en række ansættelser af kortere varighed, bl.a. som underviser i stenografi, blev hun i 1961 uddannet som bibliotekar. Derefter arbejdede hun i en årrække som børne- og kunstbibliotekar ved Lyngby-Tårbæk Kommunes Biblioteker. Sene- re ansættelser i Danmarks Biblioteksforening og Statens Bibliotekstilsyn og endnu senere engagementet i forfatternes samfundsmæssige vilkår i Dansk Forfatterforening tilføjede en organisationspolitisk dimension til hendes virke, som i høj grad kom hende til gode som politiker. I 1972 meldte hun sig nemlig ind i Socialistisk Folkeparti (SF), inspireret af kampen mod EF op til folkeafstemningen om dansk medlemskab. Kun to år efter indvalgtes hun i kommunalbestyrelsen i Lyngby-Tårbæk, og i 1979 blev hun medlem af Folketinget, hvor hun sad frem til 1990, i perioden 1982-1990 som formand for kulturudvalget. Markant var her hendes kamp for bedre vilkår for kunstnerne og bibliotekerne; især kulturtilbud til børn har haft hendes interesse. Igennem flere år fremsatte hun således beslutningsforslag om oprettelse af et center for børnelitteratur. Disse bestræbelser bar frugt i 1998; samme år indtrådte hun i centerets bestyrelse som repræsentant for Dansk Forfatterforening, hvor hun var næstformand 1991-96. I 1993 blev hun formand for foreningens børne- og ungdomsforfattergruppe.

Et kendemærke for IK har både i det politiske og organisatoriske arbejde været hendes saglighed og myndighed, langt fra enhver form for populisme, men forenende ofte stor skarphed med respekt for anderledes tænkende. Hendes interessefelt har i øvrigt været bredt, hvilket har vist sig såvel i som uden for Folketinget. Hendes samfundssyn fremgår ganske godt af en kronik i Information 1983: “Selvfølgelig er det vigtigt, det med betalingsbalancen og underskuddet og økonomien i det hele taget, men det vigtigste er og bliver dog, hvilken tilværelse mennesker har mulighed for at leve, også uden for tallene og beregningerne og hele det økonomiske show.” Også kvindepolitiske spørgsmål har interesseret IK; hun var således medredaktør af en debatbog om abort Livet begynder ved befrugtningen, 1989. Hun er en flittig debattør og har også skrevet børnebøger, bl.a. den samfundskritiske Vi er en del af jer selv, 1978. Hun har modtaget flere priser, herunder Bibliotekarforbundets Døssing-Pris 1983 og Klods Hans-Prisen fra Selskabet for Børnelitteratur 1986.

Foto i KB.

Torben Weinreich

 
Professioner
Bibliotekarer · Kommunalpolitikere · Folketingsmedlemmer · Forfattere
 
Organisationer
Folketinget · Danmarks Biblioteksforening · Statens Bibliotekstilsyn · Dansk Forfatterforening · Center for Børnelitteratur · Lyngby-Tårbæk Kommunes Biblioteker · Socialistisk Folkeparti
 
Emneord
Politik · Kulturpolitik · Børnebøger
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1960'erne · 1970'erne · 1980'erne · 1990'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon