Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Inger Bagger (1904 - 1990)
Bagger, Inger

1904-90, skuespiller.

*29.1.1904 i Ålborg, †10.6.1990 smst.

Forældre: skuespiller Carl Peter Emanuel Jørgensen (1885-1971) og skuespiller Jutta Valborg Bang (1871-1943).

~3.4.1928 med skuespiller, teaterdirektør Henry Theodor Schmidt, *27.10.1896 på Frbg., †21.8.1975 smst., s. af møbelfabrikant Theodor Johan Christian Peter S. og Agnes Reders. Ægteskabet opløst 1934.

~6.9.1941 med tjener Aksel Laursen, *15.5.1914 i Århus, †15.3.1971 i Sønderborg, søn af mejerist Carl Christian L. og Marie Augusta Larsen. Ægteskabet opløst.

IB blev født i Ålborg og fik teatret ind med modermælken, idet hun fulgte forældrene, der begge var skuespillere, rundt med de turnerende selskaber. Da forældrene blev skilt, og moderen giftede sig med skuespilleren Alfred B., antog IB stedfaderens efternavn. Kun fem år gammel optrådte hun første gang på Odense Teater i børnemenuetten fra ◊J.L. Heibergs Elverhøj. Herefter var hun på scenen, når der var behov for et barn. Hun var 1916-17 ansat ved Odense Teater og derefter ved Axel Illums teaterselskab, indtil hun 1922-24 fik sin egentlige kunstneriske udvikling på Odense Teater. IB havde et godt sceneydre og var lovende i ungpigerollerne. Efter 1924 blev talentet videreudviklet gennem engagementer hos ◊•Gerda Christophersen og ◊Otto Jacobsen. I 1927 debuterede hun i Kbh. på Dagmarteatret som swingende drengepige i ◊Svend Rindoms Christians Hat. Debuten, som hun selv regnede for sin egentlige start som voksen skuespiller, var lovende, men opgaverne i hovedstaden var kun få. Det blev til et par roller på bl.a. Fønix Teatret. Efter et par år var hun atter på farten med Illums og Agnete Arne Jensens selskaber. I 1935 spillede hun i lystspillet Den lille Butik “paa alle Strenge, lige fra den forslagne Skoletøs til den forelskede unge Kvinde med den umiddelbare Friskhed og Charme”, som der står hos historikeren ◊Gunnar Sandfeld. Der fulgte nu endnu nogle udviklende år frem mod alsidighed og teknisk overlegenhed.

Da IB i 1945 vendte tilbage til sin fødeby, var hun kunstnerisk moden til at gå i gang med de mange store karakterroller, der ventede hende. Ålborg Teater og IB passede godt til hinanden. Hun indtog efterhånden en førende position ved teatret, og man kan næsten sige, at hun blev Ålborgs ◊•Clara Pontoppidan. IB spillede rollerne fra Det Kgl. Teaters repertoire, fx Tante To i ◊Gustav Wieds Skærmydsler og titelrollen i ◊Kjeld Abells Anna Sophie Hedvig. Endvidere havde hun roller i ◊Knud Sønderbys En Kvinde er overflødig og i ◊Henri Nathansens Indenfor Murene. Men hun mestrede også den lettere stil og det raffinerede lystspil som Friheden længe leve af P. Ustinov, hvormed hun fejrede sit 40-års skuespillerjubilæum i 1968. Der har været enkelte andre opgaver, bl.a. ved det kbh.ske Park-Teater, hvor hun var med i opførelsen af ◊Johannes V. Jensens Darduse med musik af ◊Knudåge Riisager. Men Ålborg var og blev arnestedet, suppleret med opgaver for Radioteatret og tv. Her spillede hun Tummelumsens moder Karen Thomsen i Gustav Wied-serien Livsens ondskab i 1972, og i 1975 spillede hun bedstemoderen i García Lorcas Bernarda Albas hus. Hendes rollefag blev således mødre, svigermødre og bedstemødre, et fag, hun formåede at give med stor individualitet og gennemarbejdede karaktertræk.

Foto i KB, Teatermus.

Gunnar Sandfeld: Teaterkunst på små scener, 1969.

Optaget i Dansk Biografisk Leksikon.

Viben Bech

 
Professioner
Skuespillere
 
Organisationer
Odense Teater · Ålborg Teater
 
Emneord
Teater · TV-teater · Radioteater
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1920'erne · 1930'erne · 1940'erne · 1950'erne · 1960'erne · 1970'erne
 
Regioner
Nordjyllands Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon