Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Fanny Hannover Cohen (1863 - 1933)
Hannover Cohen, Fanny

1863-1933, filantrop.

*11.9.1863 i Kbh., †13.11.1933 smst.

Forældre: læge ◊Adolph Hannover (1814-1894) og Ida Sara Fridericia (1838-1920).

~13.3.1887 med politiker, varemægler ◊Just Egmond Cohen, *2.12.1858 i Kbh., †29.5.1919 på Frbg., s. af købmand Julius Levin C. og Sara Salomon.

Børn: Adda (1887), Johan (1891).

I 1867 så den Den gensidige Hjælpeforening for kvindelige Haandarbejdere dagens lys med den jødiske læge ◊L.I. Brandes som ophavsmand. Han ønskede, at filantropisk engagerede kvinder selv skulle lede foreningen, der var tænkt som et selvhjælpsforetagende for syersker. Men først i 1923 vovede Brandes’ slægtning FHC som den første kvinde at binde an med formandsposten. Det gjorde hun på baggrund af seks år som næstformand og som bestyrelsesmedlem siden 1905.

FHCs fader A. Hannover var 1800-tallets internationalt mest berømte danske læge, men hans banebrydende forskning gav ham ikke de positioner, han fortjente i universitetsverdenen. Som ubetinget familieoverhoved blev faderen en fjernere figur for sine børn, FHC og de tre brødre, herunder den senere museumsdirektør ◊Emil Hannover og ingeniør ◊H.I. Hannover, end hustruen Ida. Forældrenes opdragelse var frisindet og accepterende over for de unges valg. I 1887 giftede FHC sig med Just Cohen, der blev Det Radikale Venstres repræsentant i Borgerrepræsentationen. FHC delte ægtemandens politiske sympatier, men koncentrerede sig om filantropien. Som filantropisk aktiv fulgte hun en dobbeltstrategi. Hun var fra 1908 og indtil sin død i 1933 medlem af bestyrelsen for Sygeplejeselskabet under Louise Melchiors, siden •Bertha Abrahamsons ledelse. Her blev hun stillet over for de udfordringer, der rejste sig med den jødiske indvandring til Danmark som følge af pogromerne i Rusland. Indvandringen motiverede såvel oprettelse af en jødisk børnehave i samarbejde med den Fröbelske børnehaveforening som en indsats for at nedbringe børnedødeligheden. FHCs anden strategi, arbejdet i hjælpeforeningen, integrerede hende i tidens humane filantropi, hvor trosforskelle principielt ikke dikterede aktivistrekruttering eller udvælgelsen af klienter. Foreningens medlemstal toppede i hendes bestyrelsestid med 3.300 syersker. Dens kursusprogram spændte vidt, og dens ejendomme i Gyldenløvesgade og Korsgade kunne huse mere end 100 ældre eller svagelige medlemmer.

I 1919 mistede FHC uventet sin ægtemand, og 1932 døde hendes søn pianisten Johan H.C., der havde været aktiv med sin moder i hjælpeforeningens bestyrelse. Datteren Addas valg af en ikke-jødisk ægtefælle, den senere rigsarkivar ◊Axel Linvald, blev et symptom på den kulturelle integrationsproces, FHC selv havde været del af. Hun var mere en kompetent og stabil administrator end en egentlig pionertype. I tiden omkring århundredskiftet var hun dog med til at bringe velstående mosaisk-jødiske kvinder frem som offentlige aktører på det kbh.ske velgørenhedsområde og uden for den jødiske minoritets eget tætvævede filantropiske netværk.

Emil Hannover: Erindringer fra barndom og ungdom, 1966. Politiken 14.11.1933. Berlingske Tidende 14.11.1933.

Tinne Vammen

 
Professioner
Filantroper
 
Organisationer
Den gensidige Hjælpeforening for kvindelige Haandarbejdere · Sygeplejeselskabet
 
Emneord
Filantropi
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1900'erne · 1910'erne · 1920'erne · 1930'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon