Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Helga Ehrmann (1880 - 1949)
Ehrmann, Helga Augusta Marie

1880-1949, konditor.

*6.3.1880 i Munkebo sg., †10.8.1949 i Odense.

Forældre: forpagter Frederik Oscar Constantin Jensen (*1848) og Anna Marie Bay (*1855).

~8.3.1932 med grosserer Saly E., *2.11.1871 i Frankfurt am Main, Tyskland, †27.2.1948 i Odense, s. af købmand Lessmann E. og Franziska Dann.

I 1906 overtog HE og Louise Asmussen et beskedent konditori i en ejendom på Strøget i Odense, kaldet Elevatoren. Det er hævdet, at navnet skyldtes, at konditoriet lå på første sal, og at der som noget helt nyt i byen netop var en elevator i bygningen. Folk stod i kø for at prøve det nye vidunder, og forretningen voksede. Gennem flid lykkedes det de to frøkener at gøre den til en af de førende i byen. Opgaverne var delt mellem dem på den måde, at HE, der var den meget udadvendte, tog del i såvel lokalpolitisk som fagpolitisk arbejde, mens Louise Asmussen stod for køkkenet. Det kom derfor som et chok for HE, da kompagnonen kort før deres 25-års jubilæum trak sig ud af forretningen, og hun selv, der snart efter blev gift med grosserer Saly E., måtte overtage konditoriet som eneindehaver.

HE moderniserede konstant sit konditori. Hun startede med gasblus og fik naturligvis elektrisk lys. Ligeledes begyndte hun med kakkelovne og endte med fjernvarme, og i bageriet var der oprindelig gasbageovne, der siden blev erstattet af elektriske ovne. Hun havde en særlig evne til at tiltrække specielle kundegrupper. Således lod hun indrette en marinestue i 1936, og herfra fik hun måske idéen til det, der gjorde hende meget kendt, nemlig at udvikle konditoriet til et sandt galleri med op mod 300 billeder, hvoraf langt hovedparten var udført af lokale fynske kunstnere. Med særlig kærlighed samlede hun på A.C. Tersløses billeder. Han var en årrække tegnelærer på byens tekniske skole. I 1935 havde HE taget initiativ til at lave en mindeudstilling i byens kunstbygning for Tersløse. Målet var at vise hans betydning ikke blot som kunstner, men også som lærer for en række yngre fynske kunstnere.

Under Anden Verdenskrig måtte HEs mand forlade landet for at søge ophold i Sverige. Han døde kort efter krigens afslutning, og efter et langt arbejdsliv besluttede hun at afhænde forretningen. Hun havde set frem til sit otium, men døde selv året efter. Forinden havde hun nået at fejre sit 40 års forretningsjubilæum. HE var medlem af Odense byråd i to perioder 1929-33 og igen 1935-37, valgt for Det Konservative Folkeparti. Hun var desuden medlem af bestyrelsen for Dansk Provinskonditorforening som kasserer 1926-36 og præsident for Soroptimistklubberne, der særlig organiserede erhvervsaktive kvinder.

Rich. Madsen (red.): Odense, 1947. Konditorlaugets Medlemsblad 1931 s. 144, 9/1949.

Henrik Fode

 
Professioner
Bagere · Butiksindehavere · Kommunalpolitikere
 
Organisationer
Det Konservative Folkeparti (se Højre) · Dansk Provinskonditorforening · Soroptimistklubberne
 
Emneord
Konditorier · Handel · Politik
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1900'erne · 1910'erne · 1920'erne · 1930'erne · 1940'erne
 
Regioner
Fyns Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgning



Printer ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon