Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Eva Fjellerup (1962 - )
Fjellerup Beck, Eva

*1962, femkæmper.

*30.4.1962 i Kbh.

Forældre: kontorchef Mogens F. (1926-91) og beskæftigelsesvejleder Lis Jonna Deleuran (*1932).

~26.8.1995 med konsulent Carsten Beck, *1.10.1959 i Malmø, Sverige, s. af civilingeniør Ole B. og sygeplejerske Astrid Frandsen.

Børn: Cecilia (1998).

EF voksede op i Blovstrød nord for Kbh. Som femårig begyndte hun at svømme og blev i den første tid undervist af 1930’ernes stjerne •Ragnhild Hveger, der spåede hende en fremtid som olympisk svømmer. Men EF skiftede til moderne femkamp. Denne meget hårde idrætsdisciplin er en moderniseret udgave af tidligere tiders militære strabadser udtrykt i disciplinerne kårdefægtning, crawlsvømning, pistolskydning, terrænløb og ridebanespringning. Femkamp var en ny idræt for kvinder, men den havde været på det olympiske program for mænd siden 1912.

EF blev student fra Holte Gymnasium 1981 og tog højere handelseksamen på Lyngby Statsskole 1983. Som 16-årig debuterede hun på det danske kvindelandshold i 1978, men stod i en årrække i skyggen af en anden femkæmper Pernille Svarre. I 1987 flyttede EF til Stockholm, hvor hun gennemgik en treårig uddannelse som idrætskonsulent. Under opholdet i Sverige, som blev støttet af eliteidrætsorganisationen Team Danmark, gjorde hun store sportslige fremskridt, idet hun blev trænet af den ungarske fægtemester og svenske landholdstræner B. Rerrich. Sit første verdensmesterskab (VM) vandt hun 1990, og med tre efterfølgende VM-titler i 1991, 1993 og 1994 blev hun verdens mest vindende udøver af moderne femkamp. Hun vandt World Cup-turneringen 1994 og 1996, VM for Masters i 1997 og en lang række danske og nordiske mesterskaber. I lyset af denne succes udviklede hun sig fra en tilbageholdende person, som havde det bedst med at komme listende fra baglinien, til en målbevidst, velforberedt og ambitiøs vinder. Hun blev i medierne fremstillet som en superkvinde; smuk, sportslig, velformuleret og med overskud til både sport og arbejde.

EF har engagereret sig i kampen for at opnå bedre arbejdsforhold for eliteidrætsudøvere og været udøverrepræsentant i det nationale og internationale forbund for moderne femkamp, medlem af Team Danmarks Aktivkomité og bestyrelsesmedlem i Sportsudøverforeningen. Hun har bl.a. kæmpet for at få femkamp på det olympiske program for kvinder. Det lykkedes ikke i forbindelse med De Olympiske Lege i Atlanta 1996, til gengæld kvalificerede hun sig til at deltage i sin favoritdisciplin fægtning. Hun har desuden været talsmand for, at danske eliteidrætsfolk bør have bedre økonomiske vilkår. Team Danmark dækker kun dele af de udgifter, der er forbundet med idrætsudøvelsen, og beløbene modsvarer fx ikke tabt arbejdsfortjeneste. Selv var EF trods støtten fra Team Danmark nødt til at have erhvervsarbejde, som kunne kombineres med hendes idrætsliv. Hun har bl.a. arbejdet i en børnehave, som reklamesælger og som studievært i Danmarks Radios B&U Sport. Efter afslutningen af sin professionelle idrætskarriere er hun blevet konsulent i afdeling for personlig udvikling af erhvervs- og idrætsfolk i virksomheden Cultivator Denmark.

Anne Lykke Poulsen

 
Professioner
Femkæmpere · Konsulenter
 
Organisationer
Sportsudøverforeningen · Cultivator Denmark
 
Emneord
Idræt · Eliteidræt · Moderne femkamp · Udlandsophold · Udenlandske uddannelser · Olympiske lege
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1980'erne · 1990'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon