Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Ingeborg Fock (1877 - 1956)
Fock, Ingeborg

1877-1956, filantrop.

*18.1.1877 i Århus, †15.4.1956 i Kbh.

Forældre: hotelejer Carl Christian Larsen (1837-97) og Freia Louise Christine von Lerbach-Berwald (1847-81).

~27.3.1899 med oberstløjtnant Carl Ferdinand F., *19.8.1869 i Kbh., †17.11.1960 smst., s. af ingeniør Ludvig Gustav Ferdinand F. og Vilhelmine Marie Gjeldstrup.

I 1899 blev IF gift med oberst Carl F. Hun fulgte hans opgaver tæt, og på embedsrejser skrev han altid minutiøs dagbog til hende. Under Første Verdenskrig inspicerede han krigsfangelejrene i Sibirien, mens hendes broder tog sig af allierede krigsfanger, begge for Dansk Røde Kors (DRK), og det gav IF indblik i krigens menneskelige omkostninger. I 1917 rejste IF med til Wien, hvor ægtefællen ledede DRKs kontor for russiske krigsfanger og senere stod for hjemsendelsen. Det første år koncentrerede hun sig om husholdningen, nød selskabslivet og rejste rundt med sin mand. Men hun færdedes også overalt i Wien, registrerede med vågent sind og lune den store nød og menneskenes krumspring for at undgå eller udnytte den, talte med krigsfangernes pårørende og bespiste jævnligt et par børn.

IFs energi og viden om, hvor nøden var størst, blev mobiliseret i januar 1919, da DRK sendte forbindsstoffer og levertran til Wien. Hun organiserede udladning og fordeling, og da store forsyninger af danske madvarer kort efter ankom, havde hun apparatet til et hjælpeprogram. Ved hjælp af gode forbindelser, unge krigsinvalider og forarmede overklassedamer stod IF i over et år for distribueringen af de hundreder af tons, der strømmede ind. Hospitaler, børne- og invalidehjem blev forsynet, der blev indrettet storkøkkener og uddelt individuelle pakker. Hun forstod at udnytte alt, fx lod hun sy kjoler af melsække og gav dermed mange piger et levebrød. I sommeren 1919 blev hun opfordret til at iværksætte, at også Danmark gav østrigske børn kurophold. Igen benyttede hun sine forbindelser, efter forbløffende kort tid rejste de første af de efterhånden 20.000 wienerbørn, som IF selv var med til at udvælge, og der blev dannet en komité. I løbet af 1920 ebbede forsendelserne ud, de østrigske myndigheder mente, at den udenlandske hjælp lammede befolkningens initiativ, DRKs kontor lukkede på grund af storpolitiske problemer med hjemsendelsen, og familien forlod Wien.

Ved udbruddet af Anden Verdenskrig i 1939 meldte oberstparret sig igen til DRK. Den nu 63-årige IF blev leder af tøjafdelingen, der de første år af krigen var af store dimensioner, og medvirkede bl.a. ved organiseringen af finske børns kurophold i Danmark. Som ung var IF smuk, som moden imposant, ikke uden grund udtaltes hendes kælenavn Bos som “boss”. Hun var en fremragende organisator og administrator, havde evnen til at harmes over uretfærdighed og afhjælpe nød uden sentimentalitet, og med sin djærve humor var hun højt skattet i DRK, indtil hun i slutningen af 1943 måtte forlade arbejdet efter en operation.

Foto i KB.

DRKs arkiv i DRK.

Barbara Zalewski

 
Professioner
Filantroper
 
Organisationer
Dansk Røde Kors
 
Emneord
Nødhjælpsorganisationer · Filantropi · Østrig · Udlandsophold · Internationalt arbejde · Første Verdenskrig · Anden Verdenskrig
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1910'erne · 1920'erne · 1940'erne
 
Regioner
Århus Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon