Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Connie Hansen (1964 - )
Hansen, Connie Anée Lyng

*1964, kørestolsracer.

*29.5.1964 i Slangerup sg.

Forældre: maskinarbejder Poul H. (*1933) og Annie Lyng Nielsen (*1936).

~2.8.1997 (b.v.) med ingeniør Jeppe Johannes Obdrup, *19.3.1960 i Iglesø, Kvanløse sg., s. af lærer Helge O. og sygeplejerske Kirsten Andersen.

Børn: Aksel (1995), Kirsten (1997), Ellen (1997).

CH var i årene omkring 1990 en af de bedste kvindelige kørestolsracere i verden. Hun havde været et fysisk aktivt barn, som legede “vilde lege”, dyrkede gymnastik og svømmede. Men som 13-årig faldt hun ned fra et træ, brækkede ryggen og blev lam fra hofterne og ned. Et år efter ulykken begyndte hun at svømme igen, senere gav hun sig i kast med andre idrætsgrene og var især fascineret af det kraftbetonede og konkurrenceelementet i kørestolsrace.

1984, 1988 og 1992 deltog CH i De Olympiske Lege (OL), der havde kørestolsrace på opvisningsprogrammet. Sit gennembrud fik hun ved de handicappedes OL, Paralympics, i Seoul 1988, hvor hun vandt guld i alle de fem discipliner, hun deltog i, og satte fire verdensrekorder. Ved Paralympics i Barcelona 1992 opnåede hun fire guldmedaljer og to verdensrekorder. I denne periode trænede hun ved at køre 120 km hver uge, hun deltog i stævner over hele verden og var hjemmefra godt en tredjedel af året. Eliteidrætsorganisationen Team Danmark støttede hende, ligesom hun vandt pengepræmier, og hun havde således en karriere som professionel eliteidrætsudøver. Idrætspolitisk kæmpede hun for, at handicappede idrætsfolk skulle bevare Paralympics frem for at indgå som en sandsynligvis overset og marginaliseret del af OL. I foredrag, artikler og indlæg på flere internationale konferencer gav hun udtryk for, at handicapidrætten var god nok til at kunne sælges uden at blive pakket ind i OLs glamour. Hun var medlem af Dansk Handicap Idræts-Forbunds forretningsudvalg 1992-98 og af klassifikationskomitéen for atletik under den internationale organisation for kørestolsidræt 1984-94.

CH blev ergoterapeut 1991 og oprettede samme år et firma, der sælger sportsudstyr til handicappede. Desuden har hun undervist handicappede børn i atletik. 1995-98 var hun ansat på det nyoprettede Handicapidrættens Videnscenter i Roskilde. Hun har haft stor betydning såvel for handicapidrætsbevægelsen som for den enkelte handicappede. I et interview har hun om sit liv som handicappet sagt: “Jeg går ikke og tænker, at ‘hvis jeg nu ikke var kommet til skade, så ville jeg ...’ Det er ligesom et træ, man kapper topskuddet af. Som regel kommer der et skud ved siden af, der vokser lige op. Og snart kan man dårligt se, at det er et sideskud.”

Anne Lykke Poulsen

 
Professioner
Ergoterapeuter · Kørestolsracere
 
Organisationer
Dansk Handicap Idræts-Forbund · Handicapidrættens Videnscenter
 
Emneord
Olympiske lege · Idræt · Eliteidræt · Handicappede
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1980'erne · 1990'erne
 
Regioner
Frederiksborg Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon