Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Kirsten Jacobsen (1942 - 2010)
Jacobsen, Kirsten

*1942, politiker.

*18.2.1942 i Ålborg.

Forældre: mejerist, depotbestyrer Børge Larsen (1909-60) og Helene Bånd-Larsen (1911-99).

~21.5.1960 med elgrossist Niels Willum Wisbech J., *17.3.1934 i Viborg, s. af grosserer Jens Aage J. og læge Margrethe Wisbech. Ægteskabet opløst 1972.

~30.6.1979 med ejendomsmægler Erik Stormfelt, *30.4.1923 i Lørenskog, Norge, †20.12.1997 i Blokhus, Hune sg., s. af ejendomsmægler Peter E. S. og Svanhild S.

Børn: Susanne (1961), Birgitte (1962), Charlotte (1964).

KJ voksede op i Nørresundby som den mellemste i en børneflok på fem og blev en ægte vendelbo. Hun var som barn tæt knyttet til sin fader, der havde en iscremefabrik og selv kørte rundt med isen. Da moderen var meget syg, måtte KJ i en tidlig alder tage sig af sine mindre søskende. Hun var en meget selvstændig og aktiv pige, der elskede at prøve grænser af, og som ikke fandt sig i noget. Allerede som barn var hun individualist, ville ikke i børnehave og tilbragte mange timer med sin fader i hans varebil, hvor der blev diskuteret politik. KJ forlod skolen med en mellemskoleeksamen og fik en kontoruddannelse på et advokatkontor. Som 14-årig meldte hun sig ind i Konservativ Ungdom. Fire år senere blev hun gift, blev hjemmegående og fik tre døtre med få års mellemrum. I l967 besluttede hun at tage en uddannelse som ejendomsmægler; hun havde altid ønsket at blive jurist, men det var ikke muligt i Ålborg. Hun blev færdig som statsautoriseret ejendomsmægler i 1970. Politisk var hun som andre borgerlige frustreret over, at VKR-regeringen 1968-71 ikke førte borgerlig politik. Hun ville gerne være politisk aktiv, men hendes mand, der kom fra et politisk engageret hjem, modsatte sig dette.

Da ◊Mogens Glistrup stiftede Fremskridtspartiet (FRP), der stillede op til folketingsvalget i 1973, blev KJ kandidat for det nye parti ved et tilfælde. Hun var mødt op for at støtte en kollega, men endte med selv at blive opstillet. FRP fik 28 medlemmer indvalgt, deriblandt KJ, der på det tidspunkt var enlig moder til tre piger. Hun blev hurtigt en central figur i partiet. I den store folketingsgruppe var der få med politisk erfaring, og KJ insisterede på at få en plads i nogle af de tunge udvalg: boligudvalget, skatteudvalget og politisk-økonomisk udvalg. Det var områder, hun vidste noget om og interesserede sig for. Hun har i alle årene været sit partis bolig- og erhvervspolitiske ordfører. Efter at være blevet topscorer i Nordjyllands amt ved valget i 1979 nedlagde hun sit mandat i 1981 på grund af sygdom. Hun var blevet gift med den norske ejendomsmægler Erik Stormfelt og flyttede til Norge, men fortrød efter fire måneder og vendte tilbage til sit hjem i Blokhus. I 1988 stillede hun op til Folketinget igen. Da hun kom tilbage, kørte striden mellem “strammere” og “slappere” i FRP på højtryk. Hun følte sig tilsidesat af gruppeformanden Helge Dohrmann, der tilhørte Pia Kjærsgaardfløjen, stillede op i opposition til ham og vandt. KJ sad dog kun på posten som gruppeformand i en uge, hun syntes ikke, at hun egnede sig til at være den samlende leder, men begivenhedsforløbet betød, at hun fik et dårligt forhold til •Pia Kjærsgaard. Efter splittelsen i 1995, da Dansk Folkeparti med Kjærsgaard i spidsen udspaltede sig, blev KJ FRPs politiske leder, indtil hun i 1997 trådte i baggrunden for at være hos sin mand, der var meget syg. Ved valget i 1998 fik hun så mange personlige stemmer i Nordjylland, at det var nok til to kredsmandater, og således sikrede hun FRPs forbliven i Folketinget. Da hun i sommeren 1999 meddelte, at hun ville forlade politik, kastede det partiet ud i en lederkrise, der endte med et come back for Glistrup. Denne udvikling fik såvel KJ som FRPs øvrige tre folketingsmedlemmer til at melde sig ud af partiet og fortsætte som løsgængere.

KJ har i sin politiske karriere ført an i den lille mands kamp mod myndighederne. Gennem årene har hun opbygget en slags alternativ klagecentral, som har modtaget omkring 6.000 henvendelser om året fra borgere, der er kommet i klemme i systemet. Sin bolsjebutik har hun selvironisk kaldt denne virksomhed. Det har givet hende en stor indsigt i, hvad der rører sig i befolkningen, og det har også givet mulighed for at tage større sager op som realkreditforeningernes overbelåning, der udløste en krise i årene omkring 1990, Spar Nordsagen, der væltede skatteminister Ole Stavad i 1994, og Færøbanksagen, som har rystet rigsfællesskabet mellem Danmark og Færøerne i slutningen af 1990’erne. I sin arbejdsmåde har hun været en terrier, bidt sig fast og gjort et stort stykke arbejde for at komme til bunds i sagerne og få fuldstændig check på alle detaljer. Hun har ikke skånet sig selv og langt mindre embedsmændene i sit eget parti, i centraladministrationen og Folketingets administration.

Som advokat for den svage part imod systemet har mange ment, at KJ ikke hørte hjemme i FRP, men hun er fundamentalt set borgerlig og har i 1998 i selvbiografien Kirsten givet udtryk for, at hun sandsynligvis ikke ville få plads nok i andre partier. Hun har brug for, at der er højt til loftet og ikke al for megen partidisciplin. KJ kan karakteriseres som folkestyrets forsvarer, men også som havkatten i hyttefadet, mere individualistisk end ideologisk. Hun har taget det alvorligt, at partierne ikke er nævnt i Grundloven, og opfattet politik som personer. 1990-96 var hun FRPs medlem af Folketingets Præsidium, og i den periode knyttede hun et nært venskab med •Lilli Gyldenkilde fra Socialistisk Folkeparti. Det førte bl.a. til et samarbejde om tv-brevkassen Spørg Lilli og Kirsten, lanceret 1996. KJ blev kåret som årets politiker i 1993, blev ridder af Dannebrogordenen 1991 og ridder af 1. grad 1996.

Foto i KB, Folketinget.

Hanne Rasmussen

 
Professioner
Ejendomsmæglere · Folketingsmedlemmer
 
Organisationer
Folketinget · Fremskridtspartiet
 
Emneord
Politik · Boligpolitik · Erhvervspolitik · Hædersbevisninger
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1970'erne · 1980'erne · 1990'erne
 
Regioner
Nordjyllands Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon