Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Mette Jacobsen (1973 - )
Jacobsen, Mette

*1973, svømmer.

*24.3.1973 i Nakskov.

Forældre: teknisk assistent Per Gunnar J. (*1939) og sekretær Bente Christiansen (*1948).

Bofælle fra 1994: sportschef Jens Glavind, *3.4.1963 i Nivå, Karlebo sg., s. af skoleleder Anker G. og overlærer Hanna Sørensen.

MJ, som er Danmarks gennem tiderne mest vindende svømmer, har i sin karriere nydt godt af den støtte, som danske eliteidrætsudøvere har kunnet opnå, siden Team Danmark blev stiftet i 1985. Hun har med målrettet planlægning, opbakning fra sin familie og Team Danmark-støtte siden 1988 haft mulighed for at kombinere uddannelse, svømmekarriere og privatliv trods en meget omfattende trænings- og turneringsvirksomhed. Hvor tidligere generationers kvindelige svømmere i reglen forlod idrætten til fordel for arbejde, familie eller uddannelse, eller som •Susanne Nielsson i 1970’erne opgav at få en uddannelse, har MJ sideløbende med svømningen taget HF-eksamen i 1996 og påbegyndt fysioterapeutuddannelsen i 1998.

MJ er vokset op i en svømmeinteresseret familie, hvor begge forældre samt hendes broder har været konkurrencesvømmere, og faderen Per J. var hendes træner indtil 1993. Hun begyndte at svømme som seksårig i Nakskov Svømmeklub, der holdt til i en lille svømmehal med fire 25 m-baner, indrettet i et nedlagt elektricitetsværk. Allerede fra tiårs alderen deltog hun på klubbens bedste konkurrencehold, og i 1986 vandt hun sin første danske mesterskabstitel som en del af Nakskovs hold i 4x100 m crawl og har siden vundet 103 Danmarksmesterskaber. 1987 satte hun den første af sine 118 danske rekorder, og efter at have deltaget ved De Olympiske Lege (OL) i 1988 med en individuel 11. plads i nordisk rekordtid i 200 m crawl blev hun kåret til Årets Fund af Politiken. I 1989 vandt hun sine første medaljer ved et internationalt stævne, da hun ved Europamesterskabet (EM) vandt bronze i såvel 200 m crawl som i 200 m butterfly.Ved verdensmesterskabet (VM) i 1990, afholdt i januar 1991, fik MJ to bronzemedaljer, og ved EM i 1991 var hun den store triumfator med tre guldmedaljer og en bronzemedalje. De følgende to år var hendes resultater noget skuffende, bl.a. ved OL i 1992, og i 1993 blev det konstateret, at hun led af astma, en sygdom hun fortsat lider af, men som hun på grund af medicinsk behandling nu i mindre grad er plaget af. Dog blev hendes deltagelse ved OL i 1996 til dels ødelagt af sygdommen.

Siden 1994 har MJ været tilknyttet det Team Danmark-støttede elitetræningscenter i Ishøj, hvor hun træner under sportschef Jens Glavind, som også er hendes samlever. EM i 1995 blev den helt store succes for hende, da hun som den første svømmer nogensinde opnåede fem individuelle medaljer, heraf to af guld, og ved kortbane-VM samme år blev hun den første danske verdensmester i svømning, da hun sejrede i 200 m rygcrawl. I 1996 var MJ en af de fem nominerede ved kåringen af århundredets kvindelige idrætsnavn i forbindelse med Danmarks Idræts-Forbunds (DIF) 100-års jubilæum, og at den endelige hæder tilfaldt 1930’ernes svømmestjerne •Ragnhild Hveger er et godt udtryk for det høje niveau, dansk kvindesvømning har haft gennem store dele af århundredet. MJ har i 1998 og 1999 sat to Europarekorder, begge gange i 200 m butterfly på kortbane, hvor den seneste af rekorderne sikrede hende guldmedaljen ved kortbane-VM i 1999. Samme år sikrede hun sig sin 12. individuelle medalje ved EM og blev dermed sammen med Kristina Egerszegi fra Ungarn den mest vindende svømmer overhovedet ved disse mesterskaber.

MJ har udmærket sig ved en usædvanlig succesfuld svømmekarriere, hvor hun har formået at holde sig på toppen i en meget lang årrække på trods af helbredsproblemer. Desuden er hun en alsidig svømmer, idet hun har vundet internationale medaljer i tre af de fire anerkendte svømmearter, crawl, rygcrawl og butterfly. Hun fik i 1991 B.T.s guld for årets idrætspræstation, og både i 1991 og 1995 blev hun kåret til årets idrætsnavn af DIF, Team Danmark og Jyllands-Posten.

Ole Skjerk

 
Professioner
Svømmere
 
Organisationer
 
Emneord
Idræt · Eliteidræt · Svømning · Olympiske lege
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1980'erne · 1990'erne
 
Regioner
Storstrøms Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon