Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Ann Crosset (1954 - )
Crosset, Ann Thayer

*1954, koreograf.

*16.3.1954 i Cincinnati, USA.

Forældre: skoledirektør Robert John C. (*1928) og sprogforsker Mary Wagner (*1927).

~28.5.1977 med musiker Peter Schjødt, *20.8.1946 i Kbh., s. af musiker Aksel S. og Annelise Jensen. Ægteskabet opløst 1980.

~23.3.1988 med skuespiller Anders Hove, *16.1.1954 i Thisted, s. af meteorolog, butiksbestyrer Anders H. og Birte Jensen.

Børn: Anders Ezra (1986), Elliott Todd (1988).

Med sin baggrund i såvel moderne dans i USA som klassisk dansk ballet har AC tilført ny dansk dans en særlig stil af energi, vitalitet og fantasi. Dels har hun markeret sig gennem sit arbejde som koreograf og danser i Uppercut Danseteater (UD), dels som pædagog i forskellige uddannelsesinstitutioner. Hendes primære inspirationskilder har været Bournonvilleskolen for de tekniske færdigheder og de amerikanske koreografer inden for moderne dans som Martha Graham, M. Cunningham, J. Limón og Anna Sokolov, hvad angår det kunstneriske udtryk.

AC startede med at danse som otteårig i sin hjemby Cincinnati, Ohio, hvor udgangspunktet var Bournonville- og Cechettiskolerne. Som 18- årig blev hun optaget på Julliard School of Performing Arts i New York. Tredje års praktikophold tog hun i Danmark, hvor hun var blevet anbefalet at studere hos danserne ◊•Kirsten Ralov og ◊Fredbjørn Bjørnsson. Året efter sin afsluttende eksamen på Julliard i 1976 vendte hun tilbage til Danmark, og i 1980 mødte hun den amerikanske danser Cher Geurtze. Det var i høj grad samarbejdet med hende, som kom til at præge ACs karriere. Sammen skabte de i årene 1980-85 Ann Crosset og Cher Geurtze Danseteater, fra 1985 UD. Partnerskabet udmøntede sig bl.a. i forestillingerne Forskydninger, 1982, Childstars, 1984, og Carymarybury, 1986. Som et af de første moderne dansekompagnier i Danmark modtog UD støtte fra Statens Teaterråd. Parrets arbejde med professionelle gymnaster udviklede en banebrydende udtryksform, dels med et mere kropsligt sprog, dels ved at opsøge publikum uden for de institutionelle rammer, fx på skoler. I 1980’erne var UD sammen med Nyt Dansk Danseteater anført af •Randi Patterson og •Anette Abildgaard med til at stimulere interessen for moderne dans.

Imidlertid savnede AC sit hjemland og ønskede også at give sine to børn med skuespilleren Anders Hove mulighed for at lære deres andet fædreland at kende. AC forlod UD og flyttede 1989-93 med sin familie til Los Angeles, hvor hun dansede og koreograferede for flere forskellige dansegrupper og uddannelsesinstitutioner. Tilbage i Danmark flyttede hun 1993-95 til Oure Idrætshøjskole på Fyn, dels som kunstnerisk leder af Oure Dansekompagni, hvortil hun 1995 koreograferede Apples Are for Eating, dels som leder af danselinien, der under hendes virke blev stærkt udbygget. Efter Oure flyttede hun tilbage til Kbh., hvor hun primært påtog sig pædagogiske opgaver, bl.a. for Statens Teaterskole, Opera-Akademiet og balletskolen på Det Kgl. Teater samt instruktør- og koreografiopgaver for teater, film og tv, bl.a. i samarbejde med instruktørerne Ina-Miriam Rosenbaum og Madeleine Røn Juul. I 1999 modtog AC Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat og indgik som medlem af Teaterrådet.

Alette Scavenius

 
Professioner
Koreografer · Dansere · Instruktører
 
Organisationer
Ann Crosset og Cher Geurtze Danseteater · Uppercut Danseteater · Oure Idrætshøjskole · Oure Dansekompagni · Teaterrådet
 
Emneord
Dans · Moderne dans · Ballet · Undervisning · Højskoler · Udenlandske uddannelser
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1980'erne · 1990'erne
 
Regioner
USA
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon