Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Elisabeth Falbe-Hansen (1872 - 1952)
Falbe-Hansen, Elisabeth

1872-1952, godsejer.

*27.12.1872 i Kbh., †23.1.1952 på Palsgård, As sg.

Forældre: bankdirektør Gerhard Julius Døcker (1842-1912) og Ragna Mathilde Mariboe (1848-1928).

~5.1.1899 med fabrikant ◊Einar Viggo Schou, *15.1.1866 i Kbh., †4.4.1925 på Palsgård, As sg., s. af oberstløjtnant ◊Theodor Valentin S. og Emilie Signe Johanne Mariboe.

~26.9.1942 med overretssagfører Viggo F.-H., *28.3.1875 i Kbh., †29.7.1968 smst., s. af nationaløkonom ◊Vigand Andreas F.-H. og Anna Margrethe Veronique Hansen.

Børn: Gertrud (1899), Herbert (1902).

EFH giftede sig 1899 med sin fætter Einar Viggo Schou, der var fabrikant af profession. Ægteskabet bragte hende til London, hvor ægtefællen var engageret i ◊Otto Mønsteds store margarinefabrikker. Her åbnede hun sit hjem for tidens kulturelle spidser, når disse gæstede London, bl.a. ◊Georg Brandes, ◊Holger Drachmann og ◊Vilh. Andersen. Samtidig fandt hun tid til at dyrke sin interesse for musik. Hun fik i denne periode sangundervisning af den berømte sangpædagog J. d. Reszke. I 1908 havde EFHs mand tjent en formue i England, og parret ønskede at vende hjem. De købte derfor godset Palsgård ved Juelsminde, hvor de 1910 slog sig permanent ned. De første år koncentrerede de sig om at drive godset med de 2.000 tdr. land, så det blev et videnskabeligt drevet mønsterbrug med tørringsanlæg til fremstilling af kraftfoder, gartneri, hønseri, elektricitetsværk og elektrisk mølleri. Efter få år slog ægtemandens industrielle interesser igennem på fabrikken Emulsion, der fremstillede margarineolie, malerfarver og sæbe. Gården blev centrum i en industriel udvikling, hvor hensynet til de ansatte og de umiddelbare omgivelser var af afgørende betydning. I løbet af få år havde godset udviklet sig til at være et lille mønstersamfund, hvilket Vilh. Andersen priste som: “Gaarden enet med Fabriken – det er Fremtids-Politiken.”

EFH sørgede for, at Palsgård blev hjemsted for mange kulturelle aktiviteter. Samtidig videreuddannede hun sin sangstemme med kammersanger ◊Vilhelm Herold som lærer. I 1920 tog hun initiativ til oprettelsen af Dansk Filharmonisk Selskab, som hun var formand for i mange år. Selskabet, der var tæt knyttet til komponisten ◊Paul v. Klenau, præsenterede i et hidtil ukendt omfang det danske musikpublikum for, hvad der rørte sig i det internationale musikliv i perioden under og efter Første Verdenskrig. Selskabet havde kontakt til flere forskellige orkestre, herunder Tivoliorkestret, som i vintersæsonen opførte koncerter for selskabet. Ved sin mands død i 1925 overtog hun ansvaret for videreførelsen af godsets industri, landbrug og skovdrift sammen med sønnen Herbert Schou. Deres mål var at fortsætte den positive og fremsynede linie, det lille samfunds grundlægger havde indført. Tanken fik et konkret udtryk i 1933, hvor EFH indstiftede Palsgaard Medaljen, som stadig gives til ansatte ved deres 25-års jubilæum. I 1941 stiftede hun Palsgaard Fondet, der stod åbent for alle ansatte.

EFH blev lidt af en byplanlægger,der satte afgørende præg på Juelsminde og omegn, bl.a. med opførelsen af et funkishotel samt arbejderboliger. Hun havde også stor interesse for litteratur og oversatte flere bøger fra engelsk, fransk og tysk til dansk, fx A. Schnitzlers Den blinde Geronimo og hans Broder, 1929, og Katherine Mansfields Afsløringer, 1936. Desuden var hun vicepræsident i Selskabet til Haandarbejdets Fremme. Kort før sin 70-års fødselsdag indgik hun ægteskab med overetssagfører Viggo F.-H. Efter hendes død i 1952 fortsatte sønnen arbejdet på gården indtil 1957, hvor han oprettede Schou-Fondet, der uafhængigt af familieinteresser, skulle sikre videreførelsen af de idéer, der havde præget Palsgård siden 1908. EFH lever stadig i erindringen på Palsgård, hvor hun i daglig tale kaldes Fru Elisabeth.

Foto i KB, Palsgård.

Kendte danske Kvinder, 1934. Nils Schiørring: Musikkens historie i Danmark, 1978.

Benedicte Fonnesbech-Wulff

 
Professioner
Godsejere · Oversættere · Legatstiftere
 
Organisationer
Dansk Filharmonisk Selskab · Palsgaard Fondet · Selskabet til Haandarbejdets Fremme
 
Emneord
Godser · Musik · Skønlitteratur · Udlandsophold
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1910'erne · 1920'erne · 1930'erne · 1940'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon