Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Birgitte Federspiel (1925 - 2005)
Federspiel, Birgitte

*1925, skuespiller.

*6.9.1925 i Kbh.

Forældre: skuespiller Ejner F. (1896-1981) og redaktør Gunver Fönss (†1963).

~1946 med skuespiller Henning Ahrensborg, †24.10.1951.

Bofælle: skuespiller Freddy Kock, *21.3.1916 i Kbh.

Bofælle: skuespiller Jens Østerholm, *25.4.1928.

Børn: Anne-Gine (1955), Mads, Christian (1967).

BFs fader var skuespiller, og moderen havde haft teaterdrømme. De blev ikke glade for datterens ønske om at træde i deres fodspor, men ønsket var meget stærkt, og den unge BF ville hellere være “tredje bølge på Svendborg Sommerteater” end opgive håbet, således som hun fortalte i et interview i 1999. Hun begyndte derfor at læse med skuespilleren ◊John Price. Det førte imidlertid ikke til den ønskede optagelse på Det Kgl. Teaters elevskole, og hun kom på Knud Rex’s elevskole på Frbg. Teater, hvor hun gik 1943-45. Hun debuterede 1945 på Alléscenen i F. Wedekinds Vårbrud. Herefter fulgte nogle år ved Odense Teater 1945-47, hvor hun bl.a. spillede en stor rolle i V. Mobergs Mands Kvinde. 1947 kom hun til Folketeatret, og først her kom i 1951 et overbevisende gennembrud i Egelykke af ◊Kaj Munk. I det hele taget blev årene indtil 1962 på Folketeatret betydningsfulde for den alsidige og talentfulde skuespiller med roller i stykker, der spændte fra ◊Gustav Esmanns Den kære familie til Shakespeares Helligtrekongersaften. Det moderne repertoire kom til, da hun 1962-65 spillede på Det Ny Teater, bl.a. i Slottet i Sverige af Françoise Sagan og Victor af R. Vitrac. På mange måder kan man sige, at BF har fået de rette opgaver på de rette tidspunkter, og opgaverne har været mangeartede.

Desuden var BF yndet i Radioteatret, hvor hendes særegne stemme og tydelige diktion har gjort udmærket fyldest. Tv-Teatret har også budt på flere store opgaver. Især tre filmroller har været med til at slå BFs navn fast. I 1955 modtog hun således en Bodil for sin præstation som den gravide Inger i Ordet, ◊Carl Th. Dreyers filmatisering af Munks drama. Hun ventede selv sit første barn på det tidspunkt, så maven var ægte. I 1958 spillede hun Vibeke i ◊Johan Jacobsens En fremmed banker på og modtog atter en Bodil. Og i 1987 opnåede Gabriel Axels Babettes gæstebud med hende som den ene af de to ældre frøkener en Oscar. BFs arbejde har været præget af stor ansvarsfuldhed og disciplin, og det var måske en af årsagerne til, at hun i slutningen af 1960’erne, og efter at have fået sit tredje barn, valgte at hellige sig privatlivet.

Men det var et held for dansk teater, at den spændende skuespiller ikke i længden kunne holde sig fra scenen. 1972 spillede BF dronningen i Shakespeares Hamlet på Ålborg Teater. Herefter var hun tilknyttet forskellige teatre, bl.a. Scala, Det Danske Teater, her fx i rollen som Laura i Strindbergs Faderen, Boldhusteatret og Alléscenen. 1979 blev hun fast engageret ved Odense Teater, hvor hun kom til at spille vægtige roller som Fru Alving i Henrik Ibsens Gengangere, 1984, og hvor hun også havde flere roller på Værkstedsscenen. Den mest markante var nok rollen som forfatteren ◊•Karen Blixen i Lucifers barn af W. Luce, 1992, hvor hun var alene på scenen i to-tre timer i en formidabel præstation, der viste talentets udvikling og format. Inden for det helt moderne repertoire bør nævnes hendes Hekate i teatrets kabaretprægede opsætning af ◊•Suzanne Brøggers Efter orgiet, ligeledes fra 1992. BF modtog i 1973 Henkelprisen og i 1991 Bodil Ipsens Jubilæumslegat. 1985 udnævntes hun til ridder af Dannebrogordenen.

Tegn. af Erik Werner i Teatermus. Tegn. af Hans Bendix smst. Foto i KB, Teatermus., Filmmus.

Viben Bech

 
Professioner
Skuespillere
 
Organisationer
Odense Teater · Folketeatret · Det Ny Teater · TV-Teatret · Radioteatret
 
Emneord
Film · Teater · Radio · TV · Hædersbevisninger
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1940'erne · 1950'erne · 1960'erne · 1970'erne · 1980'erne · 1990'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon