Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Bodil Friis-Nielsen (1911 - 2007)
Friis-Nielsen, Bodil

*1911, docent.

*12.2.1911 i Århus.

Forældre: boghandler Emil Frits Georg Nielsen (1877-1965) og Emma Jacobine Christine Friis (1882-1977).

BFN stammer fra Århus, hvor faderen var boghandler. Efter realeksamen i 1928 fra Elise Smiths Skole og uddannelse i praktisk gartneri læste hun havebrugsvidenskab på Landbohøjskolen. I 1937 tog hun sin eksamen som hortonom og blev derpå ansat hos Østergaards Frøavl i Stensballe ved Horsens. 1942-50 var hun konsulent for Det jydske Haveselskab, men inspireret af en foredragsholder, der efterlyste flere teoretisk uddannede folk inden for hendes fag, vendte hun derefter tilbage til Landbohøjskolen som såkaldt specialstuderende. Systemet var dengang indrettet således, at hun derved mistede sin anciennitet, men “jeg havde kun mig selv og kunne tillade mig at være idealist eller tosse“, som hun udtrykte sig i et interview. 1955 blev hun lic.agro. på en afhandling om Karforsøg til belysning af udbytter og næringsstofoptagelse i tomat ved varierende gødskning med særligt henblik på magnesium. Umiddelbart inden havde hun gennem et års tid været vikarierende videnskabelig assistent ved Landbohøjskolens havebrugsafdeling. Op gennem 1950’erne arbejdede hun i nogle år som redaktør af tidsskriftet Horticultura. 1955-57 var hun ansat som forlagssekretær ved Det Kgl. danske Landhusholdningsselskab og redigerede i samme periode også en række af landhusholdningsselskabets publikationer. Både som tidsskriftredaktør og som forlagssekretær repræsenterede hendes samvittighedsfulde redaktionsarbejde en fornyelse af den hidtidige udgivelsespolitiske linie. 1958 blev hun ansat som videnskabelig assistent på Landbohøjskolens Hydrotekniske Laboratorium, hvor hun blev frem til pensioneringen i 1981, fra 1969 som docent.

BFNs forskningsinteresse i kemi, plantefysiologi og mikrobiologi i relation til næringsstoffernes optagelse i tomatafgrøder blev i to omgange støttet fra Statens almindelige Videnskabsfond, der senere afløstes af de forskellige videnskabelige forskningsråd. Tilsvarende har Havebrugsfonden ydet støtte til hendes undersøgelser af evapotranspiration, dvs. fordampning, i væksthuse. Et stipendium først i 1960’erne muliggjorde yderligere forskning, således at hun kunne sammenskrive sine forskningsresultater, der udkom i 1963 i form af disputatsen Plant Production, Transpiration Ratio and Nutrient Ratios as Influenced by Interactions between Water and Nitrogen. Forsvaret af disputatsen, der gjorde BFN til Danmarks første kvindelige dr.agro., fandt sted året efter ved Landbohøjskolen. Hendes praktisk orienterede forskning kom senere den danske industriproduktion af tomater til gode. Et andet af hendes interesseemner inden for samme område har været vandfordampning og vanding i væksthuse, som hun har skrevet flere artikler om. Mange generationer af danske jordbrugsstuderende vil huske hendes engagement i laboratoriekurser i kulturteknik.

Ivan Katic

 
Professioner
Hortonomer · Forskere · Akademikere · Doktorer · Redaktører
 
Organisationer
Det jydske Haveselskab · Horticultura · Landbohøjskolen
 
Emneord
Hortologi · Havebrug
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1930'erne · 1940'erne · 1950'erne · 1960'erne · 1970'erne
 
Regioner
Århus Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon