Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Stefanie Fryland Clausen (1900 - 1981)
Fryland Clausen, Anna Stefanie Nanny

1900-81, svømmer.

*1.4.1900 i Kbh., †2.8.1981 i Nivå, Karlebo sg.

Forældre: kunstdrejermester Christian Laurits Clausen (1873-1955) og Mette Katrine Pedersen (1874-1949).

~12.1.1930 med skibsbygningsingeniør Jacob Nielsen, *22.8.1897 i Esbjerg, †22.4.1942 i Gentofte sg., s. af værftsejer Niels N.

Børn: Mette Marene Stefanie (1934), Niels Christian Jacob (1936), Sonnich Jacob (1941).

SFC var den første danske kvinde, der fik en guldmedalje ved De Olympiske Lege (OL). Grundlæggeren af de moderne lege P. de Coubertin havde været imod kvinders deltagelse i de olympiske konkurrencer, da han mente, at kvindeidræt var unaturlig, “det mest uæstetiske syn mennesker kunne betragte”, og frygtede, at det ville føre til feminisering og undergravning af den ædle sport. Hans holdninger var udtryk for det generelle syn på kvindelige idrætsudøvere. Trods modstanden har kvinder siden 1900 deltaget i OL, i begyndelsen fik de dog kun adgang til få discipliner, fx tennis, golf, bueskydning og kunstskøjteløb. Fra Danmark deltog kvindegymnastikhold med opvisninger både i Athen 1906 og London 1908, den første kvindelige konkurrencedeltager var tennisspilleren ◊Sophy Carlheim-Gyllemskiöld, der opnåede en sølvmedalje i Stockholm 1912. Ved OL i Antwerpen 1920 bestod det danske kvindehold af to tennisspillere og to svømmere, hvoraf SFC sejrede i tårnspring på otte m. Dermed blev hun ikke blot den første danske kvinde, som fik en olympisk guldmedalje, men leverede også dansk svømmesports første OL-guld. Hun vandt konkurrencen i strakt udspring fra tårnet og overgik alle forventninger, idet hun tidligere kun havde vundet et enkelt dansk mesterskab i udspring fra tremetervippen i 1918. Efter sin sejr udtalte hun om sin forudgående træning: “Jeg havde fakstisk ikke Tid til noget andet, ikke engang til at forelske mig.”

SFC var medlem af Kvindelig Idrætsforening (KI). Gymnastik var den største aktivitet i foreningen, men kvinderne kunne også dyrke boldspil og svømning. Et af formålene med dannelsen af KI i 1906 var netop at tilbyde medlemmerne et alsidigt idrætsliv, der ikke var domineret af rekordjageri. Alsidighed blev stillet som et krav for opstilling til konkurrencer, og derfor skulle SFC deltage i kvindegymnastikholdets forberedelser til OL, selvom hun ikke var med i opvisningen. Efter 1920 stillede hun ikke op ved flere konkurrencer, men fortsatte dog som medlem i KI og havde ofte det ærefulde hverv som fanebærer ved højtidelige begivenheder. Med sin præstation gjorde hun kvinder synlige såvel i idræt som i det offentlige liv generelt. Hun bidrog således til at ændre sin samtids normer for kvindelighed, og med den enkeltstående bedrift skrev hun sig ind blandt pionererne i dansk idrætshistorie.

Anne Lykke Poulsen

 
Professioner
Svømmere
 
Organisationer
 
Emneord
Idræt · Svømning · Eliteidræt · Olympiske lege
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1920'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon