Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Fanny Enge (1805 - 1881)
Enge, Franziska (Fanny) Caroline Elise

1805-81, syerske.

*31.8.1805 i Åbenrå, †27.3.1881 smst.

Forældre: skovfoged Friedrich E. og syerske Christine Maria Margretha Heise (1782-1853).

FE blev under navnet Jomfru Fanny landskendt for sine syner om de slesvigske krige og for sine forudsigelser af Sønderjyllands genforening med Danmark efter nederlaget til Tyskland i 1864. Kilden til hendes ry var to skillingstryk fra 1849, som gengav hendes drømmesyner om de voldsomme begivenheder under Treårskrigen 1848-51 og Danmarks sejr. Blandt de dansksindede i Sønderjylland og især i hjembyen Åbenrå fik hun nærmest status som en skytsengel, og hendes syner var efter den tabte krig i 1864 og Sønderjyllands indlemmelse i Preussen med til at fastholde håbet om en kommende genforening med Danmark. Da Genforeningen blev en realitet i 1920, 39 år efter hendes død, var FEs forudsigelser endnu så højt skattede, at vigtige enkeltheder i de officielle arrangementer blev tilrettelagt herefter, fx blev de danske tropper dirigeret sydfra ind i Åbenrå, selvom dette var en stor omvej. Også valget af en hvid hest til Christian 10.s ridt over grænsen skete for at opfylde hendes syner. Året efter nazisternes magtovertagelse i Tyskland i 1933 blev der udgivet en lille bog om hende. Den fik en næsten symbolsk betydning for danskheden, da truslen om en grænserevision blussede op, og under Anden Verdenskrig blev den forbudt af den tyske besættelsesmagt.

FEs betydning som national samlingsfigur fik næring af mystikken om hendes afstamning. Den folkelige tradition hævdede således, at hun var et førægteskabeligt barn af den senere ◊Christian 8. og hans forlovede prinsesse ◊Charlotte Frederikke. Selv forholdt FE sig tavs om sin oprindelse, og som ældre trak hun sig tilbage, levede nøjsomt og isoleret. Officielt var hun uægte barn af en skovfoged og en enlig kvinde af lavere stand. Hun og moderen forblev ugifte og levede som så mange andre af den tids enlige kvinder af syning og vask. Indtil moderens død i 1853 boede de sammen, og derefter levede FE alene i et lille hus i byens udkant, som hun havde købt allerede i 1834. Som husejer med nogen personlig formue og et vist udstyr af fx sølvtøj og dragter var hendes vilkår imidlertid langt bedre end mange andre ugifte kvinders. Den broderikunst, hun udøvede, bar på en gang et personligt og standsmæssigt præg. Hun kaldte sig Jomfru Fanny, og hun forsynede enkelte broderier med sit grevekronede fornavn. Traditionerne om hendes afstamning, liv og syner blev båret af nogle få fremtrædende kvinder blandt Åbenrås dansksindede, der havde inddraget hende i deres omgangskreds. Efter hendes død i 1881 blev overleveringerne nedskrevet som led i dansk folkemindeindsamling i Sønderjylland og senere udgivet i Åbenrå. At FE har fået understøttelse som et uægte barn fra de højeste kredse, kan næppe betvivles, men hendes præcise afstamning er forblevet et omstridt spørgsmål, der har medført, at hun også i nyere tid har været genstand for mediernes interesse. Senest er hendes liv blevet fortolket i et kvindeperspektiv i Bodil Steensen-Leths roman Jomfru Fanny, 1989.

Foto af silhuetklip i Aabenraa Mus.

Uwe Thomsen: Jomfru Fanny’s speciedalere, 1993. Heidi Gunner Pfeffer: Snakken gik jo, 1992. Birgitte Kragh Rasmussen (red.): Jomfru Fannys kongerige, 1982. Marie Thomsen: Jomfru Fanny, 1934.

Privatarkiv i LAÅ, Aabenraa Mus.

Optaget i Dansk Biografisk Leksikon.

Birgitte Kragh

 
Professioner
Syersker · Spåkoner
 
Organisationer
 
Emneord
Sønderjylland
 
Tidsperioder
1800-tallet · 1860'erne · 1870'erne
 
Regioner
Sønderjyllands Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon