Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Ninna Kiessling (1937 - )
Kiessling, Ninna Elisabeth

*1937, seminarierektor.

*17.7.1937 i Svendborg.

Forældre: isenkræmmer Knud Kiessling Jørgensen (1904-84) og Marie Elisabeth Munthe Kauffmann (1903-74).

Efter almindelig forberedelseseksamen kom NK til Kbh., hvor hun gik på Mariaforbundets praktisk-sociale kursus. Undervisningen og ikke mindst mødet med skolens leder ◊•Gerda Müller inspirerede NK til at blive husholdningslærer fra Suhr’s Seminarium i 1959. Efter videreuddannelse i kost- og ernæringsfag ved Specialkursus i Husholdning ved Århus Universitet 1961-62 blev NK ansat som konsulent i Statens Husholdningsråds oplysningsafdeling. Hun arbejdede her frem til 1965 og redigerede bl.a. institutionens radio- og tv-udsendelser. Da hun imidlertid ønskede en bredere uddannelse, tog hun studentereksamen i 1967 og blev mag.art. i det dengang helt nye fag kultursociologi i 1975. I studietiden var hun fortsat tilknyttet Statens Husholdningsråd, freelanceproducer i Danmarks Radio og i årene 1970-76 underviser på husholdningsseminarier. Da ◊•Hanne Søndergaard i 1978 fik bevilget orlov fra Suhr’s Seminarium, blev NK konstitueret som rektor. I 1985 afløste hun Ellen Margrethe Hansen som inspektør og leder af Specialkursus i Husholdning ved Århus Universitet. Her udvikledes i de følgende år nye planer for vidtfavnende videreuddannelsesaktiviteter både for områdets oprindelige målgruppe og for nye grupper af studerende. Ved Søndergaards pensionering fra Suhr i 1990 var NK det oplagte valg til rektorposten.

NKs lederposter har gennem alle årene naturligt ført til en omfattende række medlemskaber af udvalg og nævn, råd og kommissioner, fx i Statens Husholdningsråd og Det Faglige Landsudvalg for de Pædagogiske og Psykologiske Uddannelser. Sin kultursociologiske baggrund har NK brugt både som gæstelærer ved danske og udenlandske universiteter og som foredragsholder i foreninger og organisationer. Emnerne har såvel her som i hendes skribentvirksomhed strakt sig over kultur, samfunds- og forbrugerforhold, uddannelsesspørgsmål samt fagpolitiske og historiske redegørelser i tilknytning til specielt det husholdningspædagogiske område. NK har i denne forbindelse og i tilknytning til sit formandskab for Nordisk Højskole for Husholdningsvidenskab gennem de senere år tilrettelagt seminarer for forskellige lærergrupper i de baltiske lande. Med udgangen af 1998 valgte NK at forlade rektorstillingen ved Suhr’s Seminarium for at koncentrere sig om arbejdet med kultursociologien. Hun blev ridder af Dannebrogordenen i 1997.

Hanne Søndergaard

 
Professioner
Lærere · Skoleledere · Rektorer · Akademikere
 
Organisationer
Statens Husholdningsråd · Suhr's Seminarium · Århus Universitet · Nordisk Højskole for Husholdningsvidenskab
 
Emneord
Husholdningsseminarier · Husholdning · Pædagogik · Hædersbevisninger · Kultursociologi
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1960'erne · 1970'erne · 1980'erne · 1990'erne
 
Regioner
Fyns Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon