Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Helvig Kinch (1872 - 1956)
Kinch, Agnete Helvig

1872-1956, tegner, maler.

*10.12.1872 i Kbh., †31.8.1956 smst.

Forældre: ekspeditionssekretær Conrad Amsinck (1830-97) og Caroline Amalie Hansen (1840-1922).

~5.10.1903 med arkæolog ◊Karl Frederik K., *15.3.1853 i Ribe, †26.8.1921 i Kbh., s. af adjunkt ◊Jacob Frederik K. og Bertine Nicoline Kroyer.

Børn: Gunhild (1904).

HK blev uddannet på Tegne- og Kunstindustriskolen for Kvinder 1888-90. Herefter gik hun på Kunstakademiets Kunstskole for Kvinder hos ◊Viggo Johansen, hvor hun tog afgang 1894. To år efter debuterede hun på Charlottenborgs Forårsudstilling, hvor hun vedblev med at udstille indtil sin død. Også på Kunstnernes Efterårsudstilling var hun en flittig gæst fra 1904, ligesom hun havde en række separatudstillinger. Hendes foretrukne motiver var dyr, fugle og især heste, som hun allerede som barn havde studeret, da familien boede tæt på staldene ved Christiansborg Slot.

I studietiden besøgte HK London og i 1897 Berlin, Dresden, München og Nürnberg. Tidligt blev hun interesseret i antikkens kunst, bl.a. gennem kunsthistorikeren ◊Julius Langes forelæsninger, og fra 1902 deltog hun som tegner i Carlsbergfondets arkæologiske udgravningsprojekt i Lindos på Rhodos. Ekspeditionen blev ledet af arkæologen K.F. K., som hun blev gift med året efter. Også under udgravningen af Vroulia på Rhodos 1907-14 arbejdede ægteparret sammen, idet HK smukt og præcist illustrerede ægtefællens hovedværk Vroulia, 1914. Sammen med sin mand besøgte hun flere græske byer og tegnede størsteparten af hans arkæologiske fund. Flere af disse tegninger, som blev rost på den grafiske verdensudstilling i Leipzig 1914, ejes af Ny Carlsbergfondet og Nationalmuseet. På Rhodos og i Athen malede hun desuden flere oliebilleder med lokale motiver. HK har også udført otte akvareller af skibe efter kalkmalerier i danske landsbykirker. Disse billeder blev bestilt til Søfartsmuseet på Kronborg.

Skønt HK ofte var med på ekspeditioner, fik hun tid til sammen med maleren ◊•Marie Henriques at stifte Kvindelige Kunstneres Samfund (KKS) i 1916 og var selv foreningens første formand indtil 1918. Der var et stort behov for en forening, som kunne bedre de kvindelige kunstneres forhold, idet der kun var få udstillingsmuligheder, og ingen kvinder i Akademirådet eller i Charlottenborgs censurkomité, ligesom der var meget få stipendier beregnet for kvinder. KKSs formål var således bl.a. at arbejde for at få kvinderne repræsenteret i Akademi- og udstillingskomitéer. Fra starten blev HK og Henriques støttet af maleren ◊•Anna Ancher og billedhuggeren ◊•Anne Marie Carl Nielsen. Foreningen havde fra starten 75 medlemmer.

Efter ægtefællens død koncentrerede HK sig hovedsageligt om malerier af dyr. Nogle af disse blev til på hendes rejser til Bretagne og Normandiet mellem 1926 og 1930 og til Norditalien 1933. Allerede i 1897 fik hun første gang Akademiets stipendium, og i løbet af årene modtog hun flere priser, bl.a. Tagea Brandts Rejselegat i 1933. Blandt hendes malerier kan fremhæves Unge Heste i Havren, 1917, og Kærreheste slæber Sand, 1928. Begge billeder viser, at hun var dygtig til at skildre hestens anatomi og bevægelse. I billedet af de unge heste ses en stille humor i den måde, hvorpå hun viser, at dyrene lige kan nå ind over hegnet til den eftertragtede havre. I gengivelsen af trækhestene fornemmer man en medfølelse med de ædle dyr, som må arbejde så hårdt. HKs malemåde viser påvirkning fra de fynske malere, men har ikke samme impressionistiske lethed i behandlingen af farven. Foruden maleri og grafik arbejdede hun også med lerskulpturer, illustrationer til børnebøger og forlæg til broderier.

Foto i KB.

Peter Pentz: Lindos, 1992. Kvindelige Kunstneres Samfund, 1991. Carlsbergfondets Årsskrift, 1986. Skønvirke, 1919.

Optaget i Dansk Biografisk Leksikon.

Lisbet A. Lund

 
Professioner
Malere · Tegnere
 
Organisationer
Kvindelige Kunstneres Samfund
 
Emneord
Billedkunst · Udlandsophold
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1900'erne · 1910'erne · 1920'erne · 1930'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon