Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Grete Jespersen (1916 - 2004)
Jespersen, Grete

*1916, cellist.

*11.8.1916 i Fielding, New Zealand.

Forældre: fabrikant Erik J. (1883-1935) og Karen Margrethe Dagmar Dorthea Hoffman Larsen (1889-1959).

~31.5.1941 (b.v.) med disponent Sven Fischer, *3.1.1901 i Kbh., †6.11.1972 smst., s. af cand.phil. Axel Frederik Valdemar F. og Anna Sofie Lundgaard. Ægteskabet opløst.

Bofælle 1954-71: solofløjtenist Erik Thomsen, *24.8.1908 på Frbg., †9.2.1986 i Nærum, Vedbæk sg., s. af klarinettist Julius Sofus T. og Margrethe Dorthea Mortensen.

Børn: Claus (1943), Ditte Annegrete (1955), Jesper Erik (1958).

GJ blev den første kvindelige cellist i et professionelt symfoniorkester. I 1949, da hun konkurrerede sig ind i Det Kgl. Kapel, kunne man endnu støde på fordomme om, at en cellists spillestilling var upassende for kvinder, så ansættelsen af hende var skelsættende. Hun og hendes to søstre Gudrun og Rata voksede op i New Zealand i en dansk udvandrerfamilie, hvor faderen spillede bratsch og havde en ambition om at etablere en strygekvartet i hjemmet. Hun begyndte at få celloundervisning, da hun var ca. ni år, og hendes søstre kom til at spille violin. GJ optrådte offentligt fra 11-års alderen, og da hun var 13 år, indstillede hendes lærer hende til optagelsesprøve til Royal Academy of Music i London. Som noget helt exceptionelt fik hun tilbudt en treårig friplads, men forældrene opgav at udnytte tilbudet. I stedet flyttede familien tilbage til Danmark og slog sig i 1930 ned i Kbh., hvor døtrene fortsatte deres musikundervisning, GJ hos cellisten ◊Louis Jensen. Allerede året efter havde hun sin første optræden i hovedstaden, og fx i 1935 spillede hun Haydns cellokoncert med Tivolis Koncertsals Orkester under ◊Sv. Chr. Felumb. Faderen døde få år efter hjemkomsten til Danmark, og moderen og de tre døtre måtte forsørge sig selv. GJ havde sommerengagementer på forskellige badehoteller, hvor hun spillede middags- og dansemusik.

Ved en stor nordisk musikerkonkurrence i Kbh. i 1936 var GJ blandt de ti, der modtog diplom. I 1940 videreuddannede hun sig i Paris hos den hollandske cellist G. Hekking, men vendte hjem efter et halvt års tid på grund af Besættelsen. Et af de ensembler, hun spillede i både før og efter opholdet i Paris, var Kvindestrygekvartetten, der eksisterede 1938-43. Den fik stor succes og blev landskendt, men dens internationale karriere blev stoppet af krigen. Foruden af GJ bestod den af •Else Marie Bruun, •Minna Nyegaard og Ellen Marquard. Et andet kvindeensemble var Jespersen-Trioen, hvor GJ optrådte sammen med sine to søstre. Rata J. var efter faderens død gået over til klaver, mens Gudrun J. fortsat spillede violin. Alle tre søstre var glimrende musikere, og trioen spillede over hele landet. Den havde officiel debut i 1945 og bestod i fem år. GJ brød sig ikke om at undervise, men som kammer- og orkestermusiker fik hun en lang og fremtrædende karriere, før hun i overensstemmelse med kapellets pensionsregler måtte slutte i 1980. Hun blev ridder af Dannebrogordenen i 1975.

Foto i KB.

Inge Bruland

 
Professioner
Cellister
 
Organisationer
Det Kgl. Kapel · Jespersen-Trioen · Kvindestrygekvartetten
 
Emneord
Musik · Udenlandske uddannelser · Hædersbevisninger
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1930'erne · 1940'erne · 1950'erne · 1960'erne · 1970'erne
 
Regioner
New Zealand
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon