Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Hanna Joensen (1931 - 2006)
Joensen, Johanna (Hanna) Sofía Rein

*1931, ministersekretær, kvindepolitisk aktiv.

*24.2.1931 i Tórshavn.

Forældre: skibsreder, minister Ole Jacob Kristian Jensen (1898-1991) og Anna Rein (1907-91).

~17.4.1957 med læge Jóan Petur J., *28.8.1932 i Vágur sg., †8.9.1971 i Nuuk, s. af skibsfører Joen Peter J. og Maren Hansen. Ægteskabet opløst 1965.

Ab: Anna Maria (1962).

HJ, der er den ældste af fem søskende, blev født og voksede op i et liberalt og nationalt miljø i Tórshavn. Faderen var i mange år fiskeskipper, senere forretningsmand og skibsreder. Han var i en periode medlem af Lagtinget og fiskeriminister. Moderen kom fra Tórshavn og var den yngste af tre søstre, som alle fik en læreruddannelse. HJ gik i sin grandtantes privatskole og tog realeksamen 1946. Hun arbejdede et stykke tid på kontor og rejste derefter til sin moster i England. I 1951 blev hun sygeplejeelev på Bangour General Hospital ved Edinburgh, hvor hun blev valgt som sekretær i elevforeningen. Ved afslutningen fik hun sølvmedalje for den næstbedste sygeplejerskeeksamen i Skotland og kom til garden party på kongeslottet Buckingham Palace.

HJ arbejdede et år i London, men da hun derefter vendte tilbage til Færøerne, kunne hun ikke blive ansat som sygeplejerske med sin britiske uddannelse. Efter have arbejdet som lægesekretær ved hospitalet i Tórshavn et stykke tid tog hun uddannelse ved lægesekretærskolen i Kbh. Senere læste hun til korrespondent i engelsk og var redaktionssekretær på ugebladet Tempo i et år. Hun var også ansat på shippingkontor og som sygeplejerske. I Danmark havde hun giftet sig og adopteret en datter, men hun blev skilt i 1965 og rejste derefter med datteren til Færøerne. Sammen med sin søster startede hun i 1966 en mode- og kosmetikforretning ved navn Joto på hovedgaden i Tórshavn. I 1988 solgte HJ sin andel af forretningen og blev ansat i Landsstyret som ministersekretær. Hun blev pensioneret i 1998 og har siden været oversættelseskonsulent for Rigsombudet på Færøerne.

HJ fik tidligt interesse for samfundsforhold og var oprindeligt medlem af Fólkaflokkurin (Folkepartiet), som hendes fader havde været med til at stifte, men forlod senere partiet, som hun fandt for højreorienteret. I 1970’erne kom hun ind i den færøske rødstrømpebevægelse Kvinnufylkingin og blev meget aktiv. Hun var med til at aktionere for flere kvindelige læger, fri abort, bedre adgang til prævention og undervisning i seksualoplysning i skolerne. Især kravet om fri abort mødte stor modstand. I religiøse kredse talte man om moralsk forfald, opmuntring til løsagtighed og utugt, og forældre rasede over, at der skulle undervises i seksuallære. Da aktiviteterne stagnerede i Kvinnufylkingin, tilsluttede HJ sig sammen med andre fra gruppen den etablerede kvindeforening i Tórshavn Havnar Kvinnufelag, der havde en mere moderat kvindepolitisk linie.

I 1986 blev HJ udpeget til formand for det af Landsstyret nedsatte ligestillingsudvalg. Udvalget udarbejdede et forslag til en ligestillingslov, som blev fremlagt i Lagtinget 1988. Det mødte stor modstand, især fra religiøse bevægelser, og faldt ved afstemningen. Først i 1994 lykkedes det at få vedtaget en færøsk ligestillingslov, og udvalget kunne derefter nedlægges. Da havde HJ gennem mere end 20 år befundet sig i den kvindepolitiske frontlinie. Hun har gennem sit mangeartede engagement ydet et væsentligt bidrag til et mere ligestillet samfund på Færøerne.

Elinborg Trónd Johansen

 
Professioner
Sygeplejersker · Butiksindehavere · Ministersekretærer
 
Organisationer
Joto · Landsstyret på Færøerne · Rigsombudet på Færøerne
 
Emneord
Udenlandske uddannelser · Færøerne · Handel · Nye kvindebevægelse · Ligestillingspolitik · Kvindepolitik · Sygepleje
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1970'erne · 1980'erne · 1990'erne
 
Regioner
Færøerne
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon