Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Grete Kirketerp Nielsen (1910 - 1998)
Kirketerp Nielsen, Margrete (Grete)

1910-98, amtsborgmester.

*13.4.1910 i Øster Uttrup, Nørre Tranders sg., †18.7.1998 i Hobro.

Forældre: gårdejer Aksel Bælum (1882-1952) og Mary Uhrenholdt (1884-1975).

~26.4.1935 med dyrlæge, gårdejer Olav K. Nielsen, *26.8.1902 i Kirketerp, Hørby sg., Ålborg amt, †15.1.1979 smst., s. af gårdejer Niels Kristian N. og Ellen Mortensen.

Børn: Birgitte (1936), Else Cecilie (1938), Marianne (1943), Niels Christian (1947).

GKN tilbragte sin barndom på gården Ciciliedal i Øster Uttrup, nu en forstad til Ålborg. Som 11-årig skiftede hun fra landsbyskolen til Cand.mag. Møllers Realskole i Ålborg, hvorfra hun tog realeksamen i 1926. Selv ønskede hun at få en videregående uddannelse, men hendes forældre mente, at hun først skulle uddannes til et eventuelt ægteskab. Hun kom derfor på Sorø Husholdningsskole i 1928. Året efter tilmeldte hun sig Hovedstadens Studenterkursus, tog studentereksamen i 1930 og begyndte at læse medicin på Kbh.s Universitet. Efter at have bestået første del i 1935 afbrød hun imidlertid studiet for at gifte sig og flytte til Århus, hvor hendes mand arbejdede som dyrlæge. Senere slog familien sig ned i Hobro.

GKNs politiske karriere startede i 1950, hvor hun blev valgt ind i Hobro byråd for partiet Venstre. Sin interesse for politik har hun senere tilskrevet forældrene, der begge var stærkt engageret i såvel politik som kulturelle rørelser. Også svigerfaderen Niels Kr. Nielsen, der var medlem af Ålborg amtsråd i 25 år, var en inspirator. Hendes første politiske hverv blev dog kortvarigt, da hun og hendes mand i 1952 flyttede fra Hobro for at overtage hans slægtsgård Kirketerp ved Hørby. Men i 1954 blev hun valgt ind i Ålborg amtsråd, til trods for at hun stod nederst på listen. Hun var dermed blandt de første fem kvinder i Danmark, der fik sæde i et amtsråd. De første mange år sugede hun politisk erfaring til sig, i 1966 blev hun valgt som ordfører for den borgerlige flertalsgruppe i amtsrådet og blev siden formand for det 21-mandsudvalg, som forberedte det ny Nordjyllands amt. Da hun i 1970 valgtes som amtsborgmester, blev hun Danmarks første kvinde i dette embede. Hun klarede den store opgave, det var at få de to gamle amter, Ålborg og Hjørring, arbejdet sammen til Nordjyllands amt.

I Venstre blev GKN medlem af hovedbestyrelsen i 1969, forinden var hun i 1967 blevet medlem af partiets familiepolitiske udvalg samt kvindeudvalget. Men hun så amtet som et regionalt politisk forum, der måtte sættes foran såvel partipolitiske som lokalpolitiske interesser. For hende var det de konkrete resultater, der talte mest. Gennem hele sin karriere hævdede hun, at kvinder havde alle muligheder for at deltage i det politiske liv, og at der ikke var taget særlige hensyn til hende på grund af hendes køn. Problemet var blot, at alt for få udnyttede tilbudet. I 1978 trak hun sig helt ud af politik for at få mere tid til familien. Da hendes mand året efter døde, solgte hun gården og flyttede til Hobro, hvor hun levede en tilværelse som pensionist fyldt med læsning og rejser. GKN var æresmedlem af partiet Venstre, medlem af Dansk Kvindesamfund siden 1939 og blev i 1972 ridder af Dannebrogordenen.

Foto i KB, Aalborg Stadsarkiv.

Barn af Himmerland, 1978.

Levnedsberetning i Ordenskapitlet.

Optaget i Dansk Biografisk Leksikon.

Bente Jensen

 
Professioner
Amtsborgmestre · Amtspolitikere
 
Organisationer
Venstre
 
Emneord
Politik · Amter · Hædersbevisninger
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1950'erne · 1960'erne · 1970'erne
 
Regioner
Nordjyllands Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon