Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Ragnhild Goldschmidt (1828 - 1890)
Goldschmidt, Ragnhild

1828-90, forfatter, kvindesagsforkæmper.

*8.2.1828 i Kbh., †17.10.1890 på Frbg.

Forældre: købmand Aron G. (1792-1848) og Lea Levin Rothschild (1797-1870).

RG var den yngste af fem søskende i et uortodokst jødisk hjem. En broder var fabrikant ◊Moritz G., en anden digteren ◊Meïr G. Da faderen på grund af et skibsforlis blev ruineret, måtte Meïr G. fra 1839 forsørge sin moder og søster. RG var nært knyttet til denne broder, som livet igennem boede sammen med hende og moderen. Gennem hans forbindelse med forfatterne Fanny de Bretteville og ◊•Mathilde Fibiger blev RG måske inspireret i kvindesaglig retning. Som ung var hun huslærerinde hos godsejer ◊F. Sehested på Broholm ved Svendborg, og i 1855 lærte hun husholdning hos forpagter Fritz Fabricius på den langelandske gård Korsebølle.

I 1872 var RG medstifter af Kvindelig Læseforening (KL) bl.a. sammen med initiativtageren •Sophie Petersen og den første formand for foreningen ◊•Charlotte Klein. Samme år blev hun medlem af det nystiftede Dansk Kvindesamfund (DK). Fra 1881 og til sin død i 1890 var hun formand for KL. Hun blev efterfulgt af ◊•Sophie Alberti. Med sin åndrige og levende personlighed spredte RG glæde omkring sig. Hun opmuntrede de unge kvinder til at holde foredrag og diskutere den moderne litteratur i foreningen. Fra 1883 modtog de kvindelige studenter gratis medlemskab de tre første år efter deres eksamen. I 1888 fik RG foreningen flyttet til en central placering på Amagertorv 10. Samme år blev hun medlem af bestyrelsen for et legat i kvindesagspioneren •Marie Rovsings navn til støtte for kvindelige håndværkere. I en vanskelig tid med politiske stridigheder mellem Højre og Venstre fastholdt RG KLs neutralitet og bekæmpede alle yderligheder i meninger og optræden. Hun opfordrede dog gerne til opposition og var fleksibel over for medlemmernes krav.

RG brød sig ikke om den moderne franske romanlitteratur, som hun fandt idéforladt og usædelig. Selv blev hun en repræsentant for det moderne gennembruds kvinder, da hun i 1875 udgav den anonyme roman En Kvindehistorie, der var skrevet med psykologisk sans og realisme. I romanen skildres en kvindes lidenskabelige forelskelse i en gift mand, der svigter hende i det øjeblik, hun tror sin sociale og erotiske lykke gjort. I sit livssyn var den og hendes to anonymt udgivne noveller i Fædrelandet præget af den nemesislære, som optog både hende og Meïr G. Hans død i 1887 tog hårdt på hende, og hun værnede om hans minde ved at læse op af hans værker. Hendes energiske indsats som formand for KL blev beundret af både gamle og især unge medlemmer af foreningen, der i hende så en slags fostermoder, som ansporede dem til udvikling. Inden for den kvindelige gennembrudslitteratur fremstår hun som en litterær fornyer med sit lille forfatterskab.

Buste fra 1891 af Rasmus Andersen. Foto i KB.

Pil Dahlerup: Det moderne gennembruds kvinder, 1983.

Privatarkiv i KB, KLs arkiv smst.

Optaget i Dansk Biografisk Leksikon.

Helle Hvenegård-Lassen

 
Professioner
Forfattere · Kvindesagsforkæmpere
 
Organisationer
Kvindelig Læseforening · Marie Rovsings Legat
 
Emneord
Skønlitteratur · Kvindepolitik · Gamle kvindebevægelse
 
Tidsperioder
1800-tallet · 1870'erne · 1880'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgning



Printer ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon