Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Ragna Grubb (1903 - 1961)
Grubb, Ragna

1903-61, arkitekt.

*20.3.1903 i Kbh., †9.6.1961 på Frbg.

Forældre: direktør Marius Julian Bendt G. (1873-1948) og Sophie Christine Kragh (1876-1972).

~13.11.1937 med arkitekt Christian Laursen, *30.6.1902 på Frbg., †21.10.1973 smst., s. af malermester Jørgen L. og Sophie Emilie Caroline Sie.

Børn: Nina (1939), Jan (1941).

RG blev student i 1921 fra Nørre Gymnasium. Siden barndommen havde hun interesseret sig for at tegne, og under en længere rejse til Italien og Schweiz, hvor hun studerede gamle bygninger, blev hun klar over, at hun ville være arkitekt. I 1922 kom hun på teknisk skole, og året efter blev hun optaget på Kunstakademiets Arkitektskole. Som det var sædvane for datidens arkitektstuderende arbejdede hun på tegnestue sideløbende med uddannelsen, som hun afsluttede i 1933.

Allerede i 1935 oprettede RG, som noget helt usædvanligt for en kvindelig arkitekt i denne periode, egen tegnestue. Baggrunden for dette skridt var, at hun i 1934 havde vundet førstepræmie i konkurrencen om opførelse af Kvindernes Bygning i Niels Hemmingsens Gade 8-10. Tanken bag Kvindernes Bygning var at samle kvindesagens og filantropiens kvinder i et fælles hus. Bygningen, der opførtes i 1936 og oprindelig indeholdt hotel, kontorer og mødelokaler, var støbt i jernbeton. Facaden havde vandrette vinduesformater og tilbagetrukket tagetage, og byggeriet udtrykte de nyeste tendenser i periodens arkitektur, nemlig funktionalismen. I 1937 vandt RG sammen med to andre kvindelige arkitekter Karen Hvistendahl og Ingeborg Schmidt atter en førstepræmie i Foreningen Socialt Boligbyggeris konkurrence om nye boligtyper for mindrebemidlede familier. Og det er på det sociale boligområde, man skal finde RGs hovedinteresse. Hun var en aktiv fortaler, bl.a. i tidsskriftet Arkitekten, for lejligheder med to og tre små kamre og en mere åben og hensigtsmæssig plan end den traditionelle toværelsers lejlighed til de børnerige arbejderfamilier. Også de små boligers indretning optog hende, og hun tegnede en del lette træmøbler. Som et resultat af konkurrencen kom hun 1939-40 til at bygge en af boligblokkene i det store sociale boligbyggeri Kantorparken på Bispebjerg.

RG giftede sig i 1937 med arkitekten Christian Laursen, der i travle perioder assisterede på tegnestuen, men ellers var ansat andre steder. Som husmoder og moder kom hun til at mangle tiden og roen til at være kreativ. Hendes faglige produktion indskrænkede sig i de senere år til enkelte villaer og sommerhuse samt ombygninger.

Edith Kjærsgaard (red.): Historien om Kvindernes Bygning, 1986. Kendte danske Kvinder, 1934.

Jette Lokvig

 
Professioner
Arkitekter · Akademikere
 
Organisationer
 
Emneord
Arkitektur
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1930'erne · 1940'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon