Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Bodil Graae (1925 - 2018)
Graae, Bodil

*1925, redaktør, forkæmper for fredssagen.

*29.12.1925 i Ålborg.

Forældre: gårdejer, salgsinspektør Jensenius Nielsen (1892-1975) og Dagny Graae (*1900).

~17.4.1954 med journalist Finn Sonne Bergholt, *10.7.1927 i Rødding sg., †1992 i Slagelse, s. af læge Axel Larsen og læge Kirstine Bergholt-Hansen. Ægteskabet opløst 1967.

Børn: Sidsel (1959), Jacob (1961).

Efter almindelig forberedelseseksamen tog BG korrespondenteksamen i tysk og engelsk, hvorefter hun i 1945 blev journalistelev på den konservative Horsens Avis, der var anerkendt som en god læreplads. I 1947 flyttede hun til Roskilde, hvor hun blev ansat på Roskilde Tidende, der var tilknyttet Det Radikale Venstre og på det tidspunkt var byens største avis i kraft af et omfattende og kvalitetsbetonet lokalstof. Her blev hun i ni år som allround reporter og skrev under signaturene bg og Pop. I 1948 havde hun suppleret sin uddannelse med det journalistkursus, der fra 1946 blev udbudt ved Århus Universitet og som senere blev til Danmarks Journalisthøjskole. Hun var i 1960’erne på studieophold i flere europæiske lande samt i Indien, Thailand, Israel og Pakistan. Desuden har hun studeret historie ved Kbh.s Universitet og Roskilde Universitetscenter.

I 1956 blev BG programsekretær i Danmarks Radio (DR) og redaktør af radioens kvindestof, hvor hun afløste ◊•Inga Dahlsgård. I de følgende år stod hun for programserien Kvindernes Eftermiddagsprogram, der snart tog navneforandring til Familiespejlet i takt med, at traditionelt kvindestof som husførelse og opdragelse veg pladsen for eller udvidedes til mere generelt samfundsmæssige problemstillinger med kvindespecifik vinkel. I adskillige år var hun leder af familie- og samfundsredaktionen under radioens Kultur- og Aktualitetsafdeling, hvor hun dels prægede programindholdet i retning af den moderne kvindebevidsthed, dels indførte en konsensussøgende ledelsesform med flad struktur. I 1987 gik hun af i protest mod, at DRs ledelse ændrede redaktionsstrukturerne, så de faste redaktionelle enheder blev nedbrudt.

Sammen med journalistkollegerne Janne Houman og Gytte Rue startede BG i 1980 den løst strukturerede fredsforening Kvinder for Fred. En kronik som hun skrev til Politiken om projektet virkede igangsættende og blev oversat til flere sprog. Snart havde Kvinder for Fred paralleller i de øvrige nordiske lande. Foreningens første initiativ var en underskriftsindsamling, der krævede “nedrustning for en varig verdensfred”, og at midlerne til våben blev brugt til mad. Ved åbningen af FNs internationale kvindekonference 1980 i Kbh. kunne BG på organisationens vegne overrække en halv mio. underskrifter. I forlængelse af sin journalistiske og redaktionelle indsats har hun udgivet en række debatbøger om især ligestillings- og fredsspørgsmål, bl.a. To køn – ét samfund, 1967, sammen med Houman, Indlagt på lukket afdeling, 1978, og Kvinderne og freden, 1980. Desuden har hun haft tillidsposter som amtskredsformand i Dansk Journalistforbund, som medlem af bestyrelsen for Dansk Kvindesamfunds Roskildekreds samt som medlem af Danske Kvinders Nationalråds radio- og tv-udvalg. I 1977 modtog hun den journalistiske hæderspris Krygerprisen for programmet Familiespejlet.

Foto i KB.

Søren Hein Rasmussen: Sære alliancer, 1997. Politiken 26.12.1994. Vejle Amts Folkeblad 19.12.1977.

Jette Drachmann Søllinge

 
Professioner
Redaktører · Journalister
 
Organisationer
Roskilde Tidende · Danmarks Radio · Kvinder for Fred · Dansk Journalistforbund · Dansk Kvindesamfund · Danske Kvinders Nationalråd (se Dansk Kvinderåd)
 
Emneord
Journalistik · Udlandsophold · Kvindepolitik · Fredsbevægelser · Radio
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1940'erne · 1950'erne · 1960'erne · 1970'erne · 1980'erne
 
Regioner
Nordjyllands Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon