Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Edith Guillaume (1943 - 2013)
Guillaume, Edith Sussanne Antonie

*1943, operasanger.

*14.6.1943 i Bergerac, Frankrig.

Forældre: arkitekt Hubert G. (1907-44) og Marie Worm (*1917).

~20.6.1966 med direktør ◊Niels Edgar Hvass, *13.8.1938 i Kbh., s. af statsskovrider ◊Jens H. og Carla Edmée Madsen.

Børn: Irene (1966), Marie Louise (1968).

EG tilbragte sine første år i Frankrig, Peru og Sverige og tilegnede sig derfor allerede som barn flere sprog, hvad der senere kom hende til gode som sanger. Efter faderens død da EG var ganske lille, giftede moderen sig med civilingeniør Julius Worm, der ligesom hendes første ægtefælle arbejdede i udlandet. I 1955 flyttede familien til Danmark, hvor EG fuldførte sin skolegang på den franske skole. Som 18-årig kom hun ind på Musikkonservatoriet og fik professor ◊Thyge Thygesen som sanglærer. Debutkoncerten i 1969 blev overværet af komponisten ◊Ib Nørholm, der tilbød hende et parti i sit nykomponerede kammerværk Syv tavler til Orfeus. Hun havde dengang ingen erfaring med musikdramatik, men instruktøren Harry Katlev var hende til uvurderlig hjælp og rådede bod på hendes manglende scenerutine.

Syv tavler til Orfeus blev både EGs afgørende gennembrud og indledningen til hendes store arbejde med ny musikdramatik. Forestillingen, der vakte stor opmærksomhed, turnerede i Europa og blev også optaget til tv, hvilket førte til, at EG blev engageret på Den Jyske Opera. Her debuterede hun i 1970 i titelrollen i den danske førsteopførelse af L.J. Werles Drømmen om Therese. Det blev begyndelsen til et langt og frugtbart samarbejde med Den Jyske Opera, hvor hun markerede sig både i det klassiske og det moderne repertoire, bl.a. som Frøken Julie i A. Bibalos opera af samme navn. 1974-94 var EG ansat på Det Kgl. Teater, hvor hun som førende mezzosopran fik mulighed for at synge mange store partier. Såvel her som på Den Jyske Opera har hun sunget et bredt og alsidigt repertoire, fx Dorabella i Così fan tutte, Clorinde i Tancred, Octavian i Rosenkavaleren, Jeanne i Djævlene fra Loudon, Orfeus i Orfeus og Euridyke, Dido i Dido og Æneas og titelpartiet i Carmen. Ved siden af sine engagementer på operaerne herhjemme har hun haft en omfattende koncertvirksomhed i udlandet.

EG er til stadighed blevet støttet af både sin moder og stedfader, ligesom hendes ægtefælle altid har bakket hende op og i perioder har nedtonet sit eget arbejde for kunne yde EG praktisk hjælp i hendes krævende karriere. Hun har både mestret de klassiske karakterroller og med sit omfattende engagement i moderne musikdramatik i høj grad også været med til at formidle ny musik til et bredere publikum. Bl.a. hendes præstationer i A. Papes Houdini den Store og L. Klits værker Den sidste virtuos og Anatomisk opera i 1990’erne har vist hendes dramatiske og sanglige alsidighed. EG har fået tildelt flere store legater og hædersbevisninger, herunder Carl Nielsen og Anne Marie Carl Nielsens Legat 1969, Elisabeth Dons’ Mindelegat 1970, Musikanmelderringens Kunstnerpris 1970, Tagea Brandts Rejselegat 1977 og Aksel Schiøtz-Prisen 1980.

Foto i KB.

Politiken 18.10.1987.

Optaget i Dansk Biografisk Leksikon.

Lilo Sørensen

 
Professioner
Sangere
 
Organisationer
Den Jyske Opera · Det Kgl. Teater
 
Emneord
Opera · Sang
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1960'erne · 1970'erne · 1980'erne · 1990'erne
 
Regioner
Frankrig
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon